През 2023 Китай ще се противопостави решително на „независимостта на Тайван“

През 2023 Китай ще се противопостави решително на „независимостта на Тайван“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2023
  • Share:

Китай ще се бори енергично срещу „независимостта на Тайван и ще насърчава обединението на острова с родината", според правителствен доклад, публикуван в неделя при откриването на първата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители (върховният законодателен орган на страната).
„Ние твърдо ще прилагаме цялостната стратегия на партията за разрешаване на тайванския въпрос в новата ера, твърдо ще поддържаме принципа за един Китай и ще се придържаме към консенсуса от 1992 г., ще се борим решително срещу така наречената независимост на Тайван, ще насърчаваме мирното развитие на отношенията от двете страни на Тайванския проток и ще напреднем в мирното обединение на родината", се казва в доклада.
Тайван, най-големият китайски остров, се управлява от собствена администрация от 1949 г. Официален Пекин смята острова за една от провинциите на Китай.
Напрежението около Тайван ескалира, след като Нанси Пелоси, по това време председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайпе през август 2022 г. Ден след посещението Китайската народноосвободителна армия започна мащабни учения с ракетни стрелби в шест района около острова.

Станете почитател на Класа