Вашингтон натиска за завръщането на Пол Уилън

Вашингтон натиска за завръщането на Пол Уилън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.03.2023
  • Share:

Администрацията на САЩ натиска по въпроса за връщането на Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж, каза президентът Джо Байдън пред репортери, цитиран от пресцентъра на Белия дом.
„Джо Байдън коментира много кратко, като каза за Пол Уилън: Настояваме", информира прес-пулът на Белия дом. „Тогава той изглеждаше готов да направи изявление или да се ангажира допълнително. Докато се приближаваше към групата, имаше и извикан въпрос за произхода на COVID", отбелязва прес-корпусът.
„Байдън след това вдигна двете си ръце, сви рамене, изглеждайки раздразнен, след което се обърна и си тръгна", добави прес-пулът.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че се е свързал с руския външен министър Сергей Лавров с молба да приеме предложението на САЩ за размяна на Пол Уилън.
Темата за размяна на Уилън не е била повдигана в разговора между Лавров и Блинкен в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20 в Ню Делхи, съобщи официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова.
Уилън, който има гражданство на Ирландия, Канада, САЩ и Великобритания, беше задържан в Русия по време на шпионска акция на 28 декември 2018 г. Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия образува наказателно дело по обвинения в шпионаж. Московският градски съд осъди Уилън на 16 години затвор.

Станете почитател на Класа