СЗО призова САЩ да споделят информацията за произхода на Covid-19

СЗО призова САЩ да споделят информацията за произхода на Covid-19
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.03.2023
  • Share:

Световната здравна организация призова всички страни да разкрият какво знаят за произхода на Covid-19, след твърденията на няколко американски правителствени агенции, че зад болестта стои изтичане от китайска лаборатория. Те бяха яростно отречени от Пекин.
„Ако някоя страна разполага с информация за произхода на пандемията, от съществено значение е тази информация да бъде споделена със СЗО и международната научна общност", каза в петък генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.
Директорът на ФБР Кристофър Рей каза пред Fox News във вторник, че „агенцията вече е оценила, че източникът на пандемията Covid-19 е най-вероятно потенциален лабораторен инцидент в Ухан".
Първите инфекции от коронавирус бяха регистрирани в края на 2019 г. в този китайски град, който е домакин на лаборатория за изследване на вируси. Китайските служители отрекоха твърдението на ФБР, наричайки го „клеветническа кампания срещу Пекин".
Тедрос подчерта „СЗО не желае да разпределя вината, но иска да разшири своето разбиране за това как е започнала тази пандемия, за да можем да предотвратим, да се подготвим и да отговорим на бъдещи епидемии и пандемии. Политизирането на изследването на произхода прави научната работа по-трудна и в резултат на това светът става по-малко безопасен".
През 2021 г. здравната агенция на ООН създаде Научна консултативна група за произхода на новите патогени (Sago), за да проучи произхода на пандемията.
„СЗО продължава да призовава Китай да бъде прозрачен при споделянето на данни и да провежда необходимите разследвания и да споделя резултатите. Дотогава всички хипотези за произхода на вируса остават на масата", каза Тедрос, добавяйки, че многократно е писал и разговарял с висши китайски лидери.
Коментарите на Рей дойдоха след доклад по-рано тази седмица, в който се казва, че „Министерството на енергетиката на САЩ е определило, че изтичане на информация от китайска лаборатория е най-вероятната причина за избухването на Covid-19". Тази оценка обаче е направена с „ниска степен на доверие".
Други агенции в рамките на разузнавателната общност на САЩ смятат, че вирусът се е появил естествено.

Станете почитател на Класа