Френски „нарко-туризъм“ - изплувал кокаин привлича туристи на плажа

Френски „нарко-туризъм“ - изплувал кокаин привлича туристи на плажа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.03.2023
  • Share:

Френските власти предупредиха за „нарко-туризъм" по плажовете в северната част на Ламанша, след като новината за повече от 2 тона кокаин, изхвърлен на брега, привлече десетки плажуващи, някои направо оборудвани с АТВ.
Жителите на селата по крайбрежието на Нормандия описаха наплив от непознати хора в луксозни коли и високопроходими АТВ, които са ровили по пясъка тази седмица. Местният прокурор Филип Аструк издаде публично предупреждение в петък за рисковете от участие в този "нарко-туризъм". „Актът на притежание на един от тези пакети и транспортирането му е престъпление, което носи наказание до 10 години затвор. Освен това кокаинът представлява сериозен риск за здравето, тъй като е вероятно да е 80-90% чист, много по-силен от всичко, което обикновено се продава от уличните дилъри", каза той пред репортери.
Той подчерта, че при предишния голям инцидент от този вид през 2019 г., млад мъж е починал след като е употребил кокаин, изхвърлен по западното крайбрежие на Франция.
Досега няколко партиди водонепропускливи опаковки са открити в села като Néville-sur-mer, Omonville-la-Rogue и Réville, а общата улична стойност на кокаина се оценява на 150 милиона евро.
„Морето ни носи много неща, но това очевидно е много необичайно. Виждаме хора да пристигат с джипове, с чисто нови коли или с АТВ на плажа, често призори с фенери", каза кметът на Ревил Ив Аселин пред вестник „Паризиен".
Въоръжена полиция патрулира редовно по плажовете с помощта на хеликоптер, който лети ниско над водата, за да открие всички съмнителни пакети в морето.
Разследващите все още не са сигурни откъде е дошъл кокаинът, дали трафикантите са го изхвърлили умишлено зад борда, за да избегнат арест, или се е откачил от лодките им при лошо време, казаха източници, близки до разследването.
В сряда правителството съобщи, че френската полиция е конфискувала 27 тона кокаин миналата година, което е петкратно увеличение спрямо нивото отпреди 10 години, докато Европа е изправена пред скок в трафика и употребата на наркотика.
Повечето кокаин сега влиза в Европа през северните пристанища Ротердам, Антверпен, Хамбург и френския Льо Хавър.

Станете почитател на Класа