Арно Кларсфелд: Някои толкова сляпо защитават Украйна, че защитават дори чудовищни герои като Бандера

Арно Кларсфелд: Някои толкова сляпо защитават Украйна, че защитават дори чудовищни герои като Бандера
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2023
  • Share:

Стигнахме до ситуация, в която някои защитават толкова сляпо Украйна, че са принудени да защитават нейните герои, които са чудовищни герои като Бандера. За “Монд” Бандера е “оспорвана личност”, за “Франс Енфо” това е “полемична личност”, за Бернар Анри-Леви той е “по-сложен”, отколкото ни казват. Степан Бандера е призовал да се избиват евреи. Той е участвал в избиването на евреи. Европейските лидери, президентът Еманюел Макрон, канцлерът Олаф Шолц трябва да поискат обяснения от Украйна, защото Украйна не може да влезе в Европейския съюз, ако продължава да боготвори такива герои.

 

 

Това казва френско-израелският адвокат и писател Арно Кларсфелд в интервю за Андре Беркоф и радио "Сюд". Арно Кларсфелд е син на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други.

- Сред помощниците на германските войски бил някой си Степан Бандера. Степан Бандера днес е фигура, чието име носи най-важният булевард в Киев, има негов паметник и т.н. Стефан Бандера, който е бил - това всички го знаят - не само много голям колаборационист, но много активен участник, редом с нацистка Германия, не само в много издевателства, но и в кланета през 1941 г., дори 1942 г. И така, има една статия на “Франс Енфо”, която казва следното: “Четири въпроса за Степан Бандера. Историческа личност, представена от руската пропаганда като символ за “нацификацията” на страната”. Наистина руснаците говорят много за това, но интересното е как “Франс Енфо” говори за тези неща, казвайки, че “тази личност” е “много полемична” и че тя е плашилото, размахвано от Русия, за да оправдае необходимостта от “денацификация” на Украйна. Това предизвика реакцията на адвоката и писател Арно Кларсфелд. Добър ден, Арно Кларсфелд!

- Добър ден!

- Обяснете ми какво изпитахте, четейки тази статия, която, претендира, че е информативна, обективна и че възстановява т.нар. баланс.

 

 

 

 

 

- За “Франс Енфо” Хитлер също е полемична личност - той е построил толкова хубави автомагистрали, изпратил е пролетариата на почивка и е бил веган преди всички останали. А Гьоринг, скъпият Гьоринг, вярно, че е подписал заповедта да започне “Окончателното решение на еврейския въпрос”, но той e бил герой от авиацията по време на Първата световна война и преди всичко той е бил такъв бонвиван, толкова усмихнат, толкова обичал хубавата плът! Той също е полемичен и заслужава свой булевард в Берлин, подобно на булеварда на Степан Бандера в Киев, а този на Херман Гьоринг може да се пресича с булеварда на Айхман, който бил толкова придирчив в своите сметки, истински герой за експерт-счетоводителите! Стигнахме до ситуация, в която някои защитават толкова сляпо Украйна, че са принудени да защитават нейните герои, които са чудовищни герои като Бандера. За “Монд” Бандера е “оспорвана личност”, за “Франс Енфо” това е “полемична личност”, за Бернар Анри-Леви той е “по-сложен”, отколкото ни казват.

 

 

 

Бандера е участвал в погромите. Това са били ужасни погроми, в които са убивали деца, изтръгвали са децата от ръцете… Каня слушателите - сложил съм в акаунта си в Туитър свидетелството на човек, който е оцелял в Бабий Яр през септември 1941-а. Чуйте го. Заснето е през 80-те години. Той казва “аз оцелях в Бабий Яр” и как “украинските националисти бяха най-лошите”, тези, които идвали от западната част на Украйна. Степан Бандера е призовал да се избиват евреи. Той е участвал в избиването на евреи. Арестуван е от германците през юли 1941 г. и изпратени при добри условия в лагера Заксенхаузен, защото германците са искали да им е подръка и го извеждат оттам през 1944 г., но той призова своите войски да избиват евреи и войските на украинските националисти участваха широко в избиването на евреи и доставяха пазачи в лагерите. Следователно такива личности са герои за Украйна и фактът, че Европейският съюз, който се е изградил върху победата срещу нацизма, приема Украйна да влезе в ЕС, сочейки с пръст корупцията, но оставяйки в забрава, прикривайки тези герои…

- Това, което се е случило.

- Тези герои са неприемливи.

- Но, Арно Кларсфелд, биха могли да ви отговарят, че днешните украинци, при които все пак нахлуха руснаците на 24 февруари 2022 г., не са отговорни и не са били съвременници на Степан Бандера през 1941 или 1942 г.

- Никога не съм казвал, че днешните са нацисти, нито че са отговорни за това, което се извършили техните деди. Моят дядо е бил във Вермахта. Баща ми се е оженил за майка ми, която е германка. Така че аз не прехвърлям това върху днешните украинци. Но днешният украински режим превръща такива личности в герои. Това са не само украинците от вчера, но и днешни украинци. Така че това ни вълнува силно, защото казаха “да” за евентуалното им приемане в Европейския съюз. Европейските лидери, президентът Еманюел Макрон, канцлерът Олаф Шолц трябва да поискат обяснения от Украйна, защото Украйна не може да влезе в Европейския съюз, ако продължава да боготвори такива герои.

 

 

 

Церемония по случай 114-ата годишнина от рождението на Степан Бандера в Лвов, Западна Украйна, на 1 януари 2023 г. Снимка: АФП

- Във всеки случай това трябва да се следи и наистина това са въпроси, които заслужават и трябва да бъдат поставени без демонизация и от двете страни. Но има факти в историята и тези факти действително не могат да бъдат пренебрегнати, когато се чества една или друга личност. Благодаря, Арно Кларсфелд!

 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Станете почитател на Класа