„Гардиън“: Центровете за изтезания в Херсон са били планирани от Русия

„Гардиън“: Центровете за изтезания в Херсон са били планирани от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2023
  • Share:

Според екип от украински и международни адвокати, ръководен от адвокат от Обединеното кралство, събраните доказателства показват, че 20-те руски центрове за изтезания открити в Херсон след освобождението му от руска окупация, не са били „спонтанни“, а планирани и пряко финансирани от руската държава, пише в. „Гардиън“.

 

Разследващите твърдят, че обектите, създадени по време на окупацията на украинския град, са били част от „пресметнат план за тероризиране“ на местните жители.

Градът беше под руски контрол в продължение на осем месеца, от 2 март миналата година до влизането на украинските сили в града на 11 ноември.

Адвокатите, наречени Мобилен екип за правосъдие, заявиха пред „Гардиън“, че са разследвали 20 камери за мъчения в Херсон и са стигнали до заключението, че те са били част от „пресметнат план за тероризиране, подчиняване и елиминиране на украинската съпротива и унищожаване на украинската идентичност“.

Доказателствата, събрани от украинските прокурори и анализирани от Мобилния екип за правосъдие, включват планове, използвани от окупационните сили на Владимир Путин за създаването, управлението и финансирането на 20-те центъра за изтезания в Херсон.

 

Мазе в Херсон, в което по време на руската окупация са измъчвани задържани. Снимка: АП

 

„Финансираните от руската държава камери за масови изтезания не са случайни, а по-скоро са част от внимателно обмислен и финансиран план с ясна цел да се унищожи украинската национална и културна идентичност“, заяви британският адвокат Уейн Джордаш, който ръководи екипа.

Повече от 1000 оцелели са представили свидетелски показания, а повече от 400 души са изчезнали от Херсон, казват адвокатите.

Според адвокатите центровете са били ръководени от руските служби за сигурност, ФСБ, както и от руската затворническа служба и местни сътрудници, и са имали за цел да подчинят, превъзпитат или убият украински граждански лидери и обикновени инакомислещи.

Сред затворниците са всички, които са имали връзка с украинската държава или украинското гражданско общество, като активисти, журналисти, държавни служители и учители. Други жертви разказват, че са били спирани случайно на улицата, а след това задържани за това, че на телефоните им е имало „проукраински“ материали.

Задържаните – мъже и жени – са били подлагани на физически побой, изтезания с електрически ток и давене във вода. Те са били принуждавани да учат и рецитират проруски лозунги, стихотворения и песни, казват от екипа.

Не е ясно дали изчезналите над 400 души са били убити по време на окупацията или са били отведени в Русия.

„Планът на Путин е да окупира Украйна, да подчини украинското население на руското управление и да унищожи украинската идентичност. Този план става все по-ясен с увеличаването на доказателствата за военни престъпления и с напредването на нашите разследвания“, казва Джордаш.

През май той създаде мобилния екип за правосъдие, за да помогне на украинската главна прокуратура да разследва и преследва предполагаеми руски военни престъпници. Той се финансира от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, ЕС и Държавния департамент на САЩ и има за цел да запълни празнотата в националната прокуратура на Украйна чрез обучение и наставничество. Преди инвазията Украйна разполагаше с 8000 прокурори, но само отделът за военни престъпления и две звена имаха опит в разследването на военни престъпления.

Според екипа едно от помещенията за изтезания, които екипът е проучил, се е намирало в мазето на административна сграда, а други са били преоборудвани помещения за задържане.

Репортерите на „Гардиън“ бяха сред десетките журналисти, които видяха и чуха доказателства за изтезания веднага след освобождаването на града. През ноември „Гардиън“ посети един от центровете за задържане на непълнолетни и разговаря с жертви, които са били държани там. Жертвите и свидетелите, които живееха около центъра, заявиха, че никога не са виждали лицата на мъжете, които ръководеха центъра, тъй като те носели балаклави и били облечени от главата до петите в черно.

Трима съседи и двама местни собственици на магазини, намиращи се пред преоборудвания център за задържане на непълнолетни, заявиха, че са започнали да чуват писъци около шест седмици след като са видели руски войници да превземат сградата. Свидетелите разказват, че са започнали да виждат как вкарват хора с чували на главите, а някои тела са били изнасяни.

„Мен ме биха само малко, имах късмет, но съкилийниците ми бяха жестоко пребити“, казва Женя Дремо през ноември. Дремо описва как руските войници „прикрепили единия електрод към топките му [на съкилийника], а другия – към пениса му. След това в продължение на два часа седях там и го слушах как крещи“.

Друг мъж, Рома, когото „Гардиън“ също интервюира, е обвинен от руснаците, че е участвал в нелегални съпротивителни дейности по време на окупацията. Рома разказва, че руснаците прикрепили към тестисите му електродите, но след това решили да не включват електричеството.

Той обаче казва, че неговите съкилийници, някои от които са били държани в ареста през всичките осем месеца на окупацията, са били подложени на електрически шокове. „В очите им нямаше живот, това бяха съкрушени хора“, казва Рома.

 

 

Станете почитател на Класа