Лавров представи Русия като жертва в Ню Делхи и пожъна подигравки

Лавров представи Русия като жертва в Ню Делхи и пожъна подигравки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2023
  • Share:

Индия се опитва да запази неутрална позиция във връзка с руската война срещу Украйна - също и защото се възползва от евтини доставки на петрол и има военни връзки с Москва.

 

 

Ню Делхи се въздържа, когато в края на февруари резолюция на ООН призова Русия да се изтегли от Украйна. Но при появата на външния министър Сергей Лавров на конференция в Ню Делхи публиката показа, че руската пропаганда е добре разпознавана и в Индия.

В кулоарите на срещата на главните дипломати на страните от Г-20 в Индия руският външен министър Сергей Лавров беше осмян заради твърденията си за войната в Украйна.

Сцената се разигра в края на половинчасовата изява на Лавров на  „Диалога от Раисина“ - многостранна конференция по геополитика в индийската столица Ню Делхи. Модераторът зададе критични въпроси на Лавров, а външният министър неколкократно прокламира познати пропагандни позиции на Кремъл: НАТО е истинският агресор, Русия има вековни претенции към Украйна.

 

Лавров (вляво) по време на изявата си. Снимка:  EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT

 

След това последваха въпроси от публиката, като един от присъстващите искаше да разбере как войната влияе на енергийната стратегия на Русия спрямо азиатските страни и по-специално Индия. Лавров започна: „Знаете ли, войната, която се опитваме да спрем и която беше започната срещу нас, използвайки Украйна..." След това се поколеба - защото публиката му се изсмя.

Тази война „разбира се, е повлияла на руската политика", продължи след кратка пауза довереникът на кремълския лидер Владимир Путин.

Пропагандата на Кремъл редовно изопачава виновниците и жертвите. На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна с цел да свали демократично избраното правителство в Киев и да анексира страната. През последните дванадесет месеца руските сили убиха десетки хиляди цивилни, а милиони бяха принудени да избягат. Като се има предвид подкрепата, предоставена на Украйна от западните партньори, руските политици и пропагандисти многократно твърдят, че Русия е във война с НАТО.

Според наблюдатели това е един от начините, по който те се опитват да оправдаят неуспехите на собствената си армия.

Лавров разкритикува срещата на Г-20 като „фарс" още в самото ѝ начало в сряда. Западните страни „биха искали да прехвърлят отговорността за своя икономически провал върху Руската федерация", заяви руският външен министър в Ню Делхи. Той намекваше по-специално за западните санкции срещу страната му заради войната, които доведоха и до изостряне на световната продоволствена криза.

В друга своя реч в Ню Делхи Лавров обвини западните държави в това, за което Русия е критикувана от години. „За съжаление Западът не се е отървал от неоколониалните си навици и стремежи. Всичко, което се прави, за да се подчини икономиката на западните интереси, не е нищо друго освен неоколониален инстинкт, неоколониална практика", заяви външният министър на страната, която сама е обвинявана в агресивна империалистическа геополитика, особено спрямо бившите съветски държави.

Сцената от конференцията се разпространява силно в социалните мрежи. Константин Сонин нарече изпълнението „смущаващо" и „смешно" в Twitter. Той е най-известният руски икономист и в момента преподава в Чикаго. Лавров разпространява „лъжи, които руските „дипломати" използват, за да подхранват фантазиите на Путин, за да получат повишение" - и те са признавани за лъжи, казва Сонин. 

Други потребители припомниха, че само Русия е пресякла границите на друга държава. Някои попитаха как Лавров може да каже такова нещо, без да направи физиономия.

В края на разговора в конференцията модераторът благодари на Лавров и изрази надежда, че следващата среща ще се състои в по-малко рискова ситуация в света. 

„Американците със сигурност ще ви предоставят въпроси, които можете да използвате", отговори само Лавров, с което отново си спечели осмиването на публиката.

Станете почитател на Класа