САЩ и Украйна проиграват сценарии за контраофанзива

САЩ и Украйна проиграват сценарии за контраофанзива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2023
  • Share:

Американски генерали и украински офицери са се срещнали през тази седмица за военни симулации във Висбаден. Според единодушни съобщения в американските медии висши офицери от Вашингтон са участвали в ученията в щаба на американската армия за Европа и Африка. Целта е била да се помогне на Киев да планира евентуални офанзиви през следващите седмици и месеци, заявиха участниците.

 

 

Не се разкрива точно кои сценарии са били разиграни в симулациите. Твърди се, че целта им е била да се разработят стратегии и да се установят предимствата и недостатъците на определени операции срещу руската армия. 

„Никой не седи там и не казва на украинците: „тръгнете наляво" или „тръгнете надясно", или „направете това", или „направете онова". Това не е работа на международната общност", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пред придружаващите го журналисти. Американските офицери по-скоро трябва да служат като „звуков борд" за украинците, казват участниците, описвайки своята роля. След края на ученията главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи похвали „феноменалната" адаптивност на украинците.

Мили описа ученията като „да сложим карта върху голяма маса“. На нея, от своя страна, е имало символи и друго военно оборудване, които да символизират потенциални ангажименти. „Украинците преместват нещата по картата, за да разберат най-добрия начин за действие. И обсъждат плюсовете и минусите на свързаните с това рискове", каза Мили. „Това е нещо съвсем нормално, което всички армии правят".

Мили не даде по-конкретни подробности за евентуалните украински настъпателни операции, които са били обсъждани. Според експерти са възможни атаки срещу руски позиции на североизток и изток в Луганска и Донецка област или настъпление на юг, целящо да разчисти сухопътния мост към анексирания от Русия Кримски полуостров.

 

Снимка:  EPA/FILIP SINGER

 

Американските генерали подчертават, че Съединените щати остават готови да подкрепят Украйна. Каволи заяви, че Америка ще стои на страната на Киев „толкова дълго, колкото е необходимо". От своя страна Мили подчерта, че основната нужда на Украйна в настоящата ситуация са средствата за противовъздушна отбрана. Украйна трябва да продължи да бъде в състояние да защитава въздушното си пространство от руски атаки със самолети, ракети и безпилотни летателни апарати.

Съобщенията за обученията се появяват в медиите малко след руските обвинения, че Америка е помогнала на Киев да извърши нападения в Русия. В четвъртък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рибаков заяви, че нападенията с дронове срещу цели в Русия могат да бъдат извършени само с американска подкрепа. Това беше опровергано от говорителя на Пентагона: „Мога да кажа категорично, че обвинението, че доставяме информация на Украйна за атаки срещу цели в Русия, е глупост", заяви генерал Пат Райдър. В миналото Съединените щати са признавали, че предоставят на Киев разузнавателна информация. Винаги обаче е било подчертавано, че не става въпрос за избор на цели. „Ние не сме във война с Русия и не искаме война с нея. Нашата цел е единствено да помогнем на Украйна да се защити. И ще продължим да го правим", заяви Райдър.

Станете почитател на Класа