Доналд Туск обвини правителството във Варшава, че блокира фондовете на ЕС за Полша

Доналд Туск обвини правителството във Варшава, че блокира фондовете на ЕС за Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2023
  • Share:

Доналд Туск, лидер на основната опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП), обвини управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), че блокира достъпа на Полша до така необходимото финансиране от Европейския съюз от Фонда за възстановяване от пандемията, предаде за БТА полската агенция ПАП.

 

 

Полша е в конфликт с ЕС заради промените в съдебната система, извършени от доминираното от ПиС правителство, които според Брюксел подкопават върховенството на закона в страната.

В резултат на това Европейската комисия блокира достъпа на Полша до финансирането, докато Полша не изпълни определени условия или ключови стъпки, които според ЕК ще укрепят върховенството на закона в Полша.

Като част от този процес полският парламент наскоро прие изменение на закона за Върховния съд, което трябваше да отговори на някои от очакванията на ЕС, но президентът на страната Анджей Дуда, който е бивш член на ПиС, забави приемането на закона, като го препрати към Конституционния съд, за да провери съответствието му с върховния закон на страната.

"За съжаление е ясно, че ПиС е твърдо решена да продължи да го блокира", каза Туск. "Докато ПиС е на власт, в Полша няма да има европейски пари и за съжаление това вече е съвсем очевидно", допълни той.

Туск добави, че противно на съветите на своята партия е "решен да гласува в подкрепа на закона, да го направи дори против собствените си политически интереси, за да могат парите да стигнат до Полша", имайки предвид онези 35 млрд. евро от Фонда за възстановяване след пандемията, които Полша може да получи, ако изпълни условията.

 

Станете почитател на Класа