Politico: Част от санкциите на ЕС срещу Русия бяха отхвърлени заради позицията на Унгария

Politico: Част от санкциите на ЕС срещу Русия бяха отхвърлени заради позицията на Унгария
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.02.2023
  • Сподели:

Politico: предложенията за санкции срещу руския ядрен сектор са отхвърлени заради Унгария

 

Politico: Част от санкциите на ЕС срещу Русия бяха отхвърлени заради позицията на Унгария

 

 

Предложенията на Полша и балтийските държави за налагане на санкции на ЕС срещу руския ядрен сектор бяха отхвърлени поради факта, че Унгария се противопостави, пише Politico, цитирайки трима дипломати.

Отбелязва се също, че някои европейски страни са силно зависими от доставките от Русия в ядрената сфера, но те се опитват да намерят други доставчици. Както посочва изданието, в случай на санкции срещу ядрения сектор, мерките ще предполагат механизъм, който ще позволи на страните все пак да продължат да купуват гориво, стига за това да има необходимост.

Унгария, както отбелязва изданието, се противопоставя на каквито и да било санкции срещу «Росатом», включително на фона на факта, че страната строи ядрени реактори съвместно с руската корпорация.

Министърът на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто заяви вчера, че руската държавна корпорация «Росатом» е една от най-големите в света в ядрената индустрия, така че санкциите срещу нея биха застрашили глобалната ядрена сигурност. Той също така заяви, че Унгария няма да подкрепи никакви санкции, които биха ограничили сътрудничеството с Русия в областта на ядрената енергетика.

Руската федерация многократно заявява, че страната ще се справи със санкционния натиск, който Западът започна да упражнява върху Русия преди няколко години, който продължава да се увеличава.

Москва отбеляза, че на Запада му липсва смелостта да признае провала на санкциите срещу Руската федерация.

В самите западни страни нееднократно се чуват мнения, че антируските санкции са неефективни.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора по света.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа