Русия вероятно привършва иранските дронове

Русия вероятно привършва иранските дронове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.02.2023
  • Share:

Руските запаси от ирански дронове изглежда са на изчерпване, според последните оценки на европейски служители, които казват, че използването им срещу Украйна е намаляло значително през последните 10 дни, пише Bloomberg.

 

 

Това е в рязък контраст с редовните атаки на дронове срещу украинската енергийна инфраструктура, въпреки че повечето подобни безпилотни апарати бяха свалени от противовъздушната отбрана на страната. Правителството в Киев заяви през декември, че Русия е получила поръчка от 250 дрона от Иран, без да уточнява откъде се е сдобило с информацията. Един от източниците изтъква, че Русия продължава да работи за получаване на още дронове, както и на други военни доставки от Иран и други страни.

Свиването на доставките се случва на фона на отбелязването на една година от началото на войната на Русия в Украйна, като боевете остават силно фокусирани върху източната част на страната, въпреки че силите на Москва засилват атаките си. Русия разчита все повече на дронове и ракети, за да се опита да отслаби стратегически важната инфраструктура на Украйна.

Съюзниците на Украйна определиха Техеран като ключов доставчик на Москва. Доказателства, споделени между страните, показват, че дроновете, наблюдавани в Украйна, имат съвпадащи характеристики с дроновете, произведени в Иран, които са откривани на други места, споделя друг източник. Частите, открити в Украйна, включително двигатели и стабилизатори на крилата, са сходни по произход, добавя лицето. Това е така, въпреки че Техеран отрича да доставя дронове на Русия.

Затишието може да се дължи на факта, че Русия пази част от наличните дронове за бъдещи атаки. Държавите от Г-7 и Европейският съюз (ЕС) се стремят да прекъснат доставките, като се фокусират особено върху компании в други страни и достъпа на Русия до всякакви западни компоненти, които биха могли да бъдат използвани за военни цели. ЕС обсъжда санкции и ограничения върху износа на седем ирански организации, включително такива, свързани с Иранската революционна гвардия, тъй като блокът иска да затегне санкциите.

„Ние предлагаме, наред с други неща, ограничения върху износа на редица електронни компоненти, използвани в руските въоръжени системи – като дронове, ракети, хеликоптери“, заяви миналата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Станете почитател на Класа