Американски конгресмени търсят произхода на COVID-19

Американски конгресмени търсят произхода на COVID-19
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

Контролираната от републиканците Камара на представителите започна разследване за произхода на коронавируса, като поиска информация от служители на администрацията на Байдън, съобщи Асошиейтед прес в понеделник.
Според АП подкомисията по коронавирусната пандемия към Комитета за надзор на Камарата на представителите е поискала информация от няколко души, включително от Антъни Фочи, бившия главен медицински съветник на президента Джо Байдън. В момента се проучва хипотезата, че вирусът е изтекъл от китайска лаборатория.
„Това разследване трябва да започне с това къде и как се е появил този вирус, за да можем да се опитаме да предвидим, подготвим или предотвратим повторната му поява", цитира АП републиканеца Брад Уенструп, който председателства вирусната подкомисия, казва в изявление.
В съвместния доклад от март 2021 г., публикуван от СЗО и Китай след международна мисия в Ухан, се отбелязва, че най-вероятният сценарий за появата на COVID-19 е предаването на болестта от прилепи на друго животно, което впоследствие е заразило хората. Специалистите обаче не стигнаха до заключение как вирусът се е появил на пазара за морски дарове Huanan в Ухан. Имаше и предположения за неговия лабораторен произход.

Станете почитател на Класа