Индия може да попречи на разсекретяването на „чувствителни“ кашмирски документи от 1947 г

Индия може да попречи на разсекретяването на „чувствителни“ кашмирски документи от 1947 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

Индия може да попречи на разсекретяването на документи от 1947 г., свързани с Кашмир, тъй като се опасява, че „чувствителните" писма могат да повлияят на външните отношения.
Смята се, че писмата, известни като документите на Бучер, включват политически и военни аргументи защо първият министър-председател на Индия Джавахарлал Неру призова за прекратяване на огъня с Пакистан и предостави специален статут на щата Джаму и Кашмир. За десетилетия напред регионът в подножието на Хималаите получи отделна конституция, знаме и автономия по всички въпроси, с изключение на външните работи и отбраната. Тези мерки бяха възприети от кашмирците като решаващи за защитата на правата им в държавата с мюсюлманско мнозинство.
Но през 2019 г., при министър-председателя индуски националист Нарендра Моди, правителството в Делхи официално отмени конституционната автономия на оспорвания щат в опит да го интегрира напълно в Индия. Решението затегна хватката на правителството над региона и предизвика гняв и негодувание, тъй като въоръженият бунт, продължил три десетилетия, продължаваше да бушува.
Документите на Бучер се отнасят до комуникациите между генерал сър Франсис Робърт Рой, Бучер, който е служил като втори главнокомандващ на индийската армия между 1948 и 1949 г., и правителствени служители, включително Неру.
През годините бяха направени няколко опита от активисти да разсекретят документите, за да хвърлят светлина върху мотивите за член 370, който даде специален статут на Джаму и Кашмир.
В скорошен документ на външното министерство, видян от Guardian, се казва, че съдържанието на документите все още не трябва да бъде разсекретено. „Документите съдържат военни оперативни въпроси в Кашмир и кореспонденция между висши правителствени лидери по чувствителни политически въпроси за Кашмир", се казва в документа. Индия обикновено позволява разсекретяването на архивни документи след 25 години.
Министерството на външните работи твърди в документа, че разкриването на документите трябва да бъде „отложено" за момента и съветва, че „чувствителността на документите на Бучер и вероятните последици от тяхното разкриване" трябва да бъдат проучени допълнително. Източници казват, че правителството все още не е взело окончателно решение по въпроса. Документите се съхраняват в Мемориалния музей и библиотека на Неру, автономен орган към Министерството на културата на Индия. Според източник, запознат с въпроса, те разкриват, че Неру е бил наясно и информиран за военното развитие в Кашмир, включително опитите на Пакистан да използва външна военна помощ за ескалиране на ситуацията.

Станете почитател на Класа