Вашингтон: Украйна ще предприеме контраофанзива през пролетта

Вашингтон: Украйна ще предприеме контраофанзива през пролетта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2023
  • Сподели:

Шефът на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви, че 11 държави са обещали на Украйна танкове, 22 страни - бойни машини на пехотата и още 9 държави - системи за противовъздушна отбрана

 

 

Вашингтон очаква през пролетта Украйна да предприеме контраофанзива срещу Русия. Това обяви американският министър на отбраната. Лойд Остин посочи, че страната му ще бъде с Украйна толкова дълго, колкото се налага, предава Нова тв.

А шефът на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви, че 11 държави са обещали на Украйна танкове, 22 страни - бойни машини на пехотата и още 9 държави - системи за противовъздушна отбрана.

Съобщението ген. Мили направи след заседание на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна ("Рамщайн-9"), което се състоя в Брюксел.

Усилията са съсредоточени към доставката на обещаните въръжения, обучението на украинските военни, предоставянето на запасни части, осигуряването на логистиката и въпросите за техническто обслужване на оръжията, заяви ген. Мили. Според него всички тези елементи са ключови, за да може Украйна в бъдеще да постигне победа.

Високопоставени представители на НАТО се срещат в Брюксел, за да обсъдят войната. По време на разговора шефът на Алианса Йенс Столтенберг предупреди, че украинската армия се оплаква от недостиг на муниции. Киев отново поиска от съюзниците си оръжия с голям обсег и изтребители.

"Въпросът за доставка на изтребители за Украйна не е най-неотложният сега, но това е текуща дискусия и, както казах преди, ние провеждаме консултации помежду си по въпроса какво съюзниците трябва да доставят на Украйна. Типът подкрепа, която предоставяме на Украйна, се променя и развива с течение на времето и ще продължи да се променя и развива, докато тази война се развива", каза Столтенберг.

Спешно е да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси, както вече бе обещано, поясни той. Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените способности, посочи Столтенберг.

По неговите думи е необходимо страните от НАТО да повишат производството на боеприпаси, за да осигурят необходимите количества за украинските въоръжени сили, а и за да запълнят собствените си запаси.

В понеделник Столтенберг предупреди, че Украйна ползва повече боеприпаси, отколкото НАТО произвежда

Сегашният темп на употреба на боеприпаси от Украйна е многократно по-висок от текущото производство на Алианса, заяви генералният секретар.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа