Иран е вкарал тайно дронове в Русия, използвайки кораби и държавна авиокомпания

Иран е вкарал тайно дронове в Русия, използвайки кораби и държавна авиокомпания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Иран е използвал кораби и държавна авиокомпания за контрабандно внасяне в Русия на нови видове усъвършенствани въоръжени дронове с голям обсег, за използване във войната срещу Украйна, разкриха източници в близкоизточната страна.
Най-малко 18 от безпилотните самолети били доставени на руските ВМС, след като руски офицери и техници направиха специално посещение в Техеран през ноември, където им беше показана пълната гама от технологии на Иран. Руската делегация от 10 души е избрала шест дрона Mohajer-6, които имат обсег от около 200 км и носят по две ракети под всяко крило, заедно с 12 дрона Shahed 191 и 129, които също имат ударна способност въздух-земя.
За разлика от по-известните безпилотни летателни апарати Shahed 131 и 136, които са били широко използвани от Русия в камикадзе нападения срещу украински цели, по-високо летящите дронове са предназначени да доставят бомби и да се връщат непокътнати в базата.
Разкритията демонстрират нарастващата близост между Иран и Русия, които споделят враждебност към САЩ, откакто Москва започна своята инвазия в Украйна преди година.
Миналия август американски служители казаха, че Иран е започнал да демонстрира дроновете Shahed 191 и 129 през юни в Русия и очакват Техеран да ги продаде на Москва. Безпилотни самолети Mohajer-6 бяха свалени в Украйна от септември, като официални лица показаха един през ноември пред Guardian в Киев.
При все по-голям недостиг на ракети, за да поддържа своята бомбардировъчна кампания над градовете на Украйна, Русия се обърна към Иран, а също и към Северна Корея, за да попълни своите запаси. Мнозина в Украйна се страхуват, че Русия планира да започне голяма атака по време на годишнината от войната след около две седмици.
Междувременно САЩ, Обединеното кралство и други западни правителства наблюдават внимателно сътрудничеството в областта на оръжията, отчасти в опит да предотвратят ескалирането му. Москва също се опита да закупи балистични ракети, въпреки че няма публично доказателство, че Техеран се е съгласил да ги изпрати.
Повечето от безпилотните самолети, изпратени за Русия, са били тайно взети от ирански кораб от база на брега на Каспийско море и след това прехвърлени в морето на кораб на руския флот. Други са били изпратени с държавна иранска авиокомпания, според източниците.

Станете почитател на Класа