Американската армия свали летящ обект над езерото Хурон

Американската армия свали летящ обект над езерото Хурон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Американската армия е свалила осмоъгълен обект над езерото Хурон. „Военните на САЩ изведоха от експлоатация още един обект над езерото Хурон. Оценявам решителните действия на нашите пилоти на изтребители. Американският народ заслужава много повече отговори, отколкото ние имаме", написа в Twitter конгресмен Джак Бергман.
Ройтерс съобщи, че двама американски служители, пожелали анонимност, са информирали, че американските военни са свалили обекта, но отказаха да кажат дали той прилича на китайския балон, който беше свален по-рано.
Президентът на САЩ Джо Байдън наредил обектът да бъде свален, съобщи информационната агенция, като се позова на американски служител. Според длъжностното лице обектът не е представлявал военна заплаха, нито е имал възможности за наблюдение, но е могъл потенциално да попречи на вътрешния въздушен трафик. Обектът е бил засечен над Монтана, каза служител, цитиран от Ройтерс.
Говорител на Пентагона каза в петък, че американски изтребител F-22 е свалил обект, летящ над Аляска. В събота канадският премиер Джъстин Трюдо написа в Туитър, че командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка е свалило неидентифициран обект над Северна Канада. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър уточни, че първоначално обектът е бил открит над Аляска.
Американските власти по-рано идентифицираха китайски балон на надморска височина, надвишаваща нормата за търговски полети, който не представляваше заплаха за хората на земята. На 4 февруари американските военновъздушни сили свалиха шпионски балон, който според Пентагона събирал важна информация във въздушното пространство на САЩ. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай заради инцидента.
Съединените щати заявиха, че балоните са част от "флотилия", която обхваща пет континента. Някои анализатори казват, че това може да е началото на голямо китайско усилие за наблюдение, насочено към чуждестранния военен капацитет преди възможно остро напрежение около Тайван през следващите години.
Американското и канадското разузнаване непрекъснато получават огромни количества необработени данни и като цяло са отсявали някои, за да се съсредоточат върху заплахата от наближаващи ракети, а не върху бавно движещи се обекти като балони. Пентагонът каза, че след откриването на балона следи по-внимателно радара.

Станете почитател на Класа