Мексикански бивш шеф на сигурността на съд за милиони подкупи

Мексикански бивш шеф на сигурността на съд за милиони подкупи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Хитовият процес срещу един от висшите бивши служители на правоприлагащите органи на Мексико е към своя край в съда в Бруклин. Хенаро Гарсия Луна, който някога ръководеше министерството на сигурността на Мексико и неговата кървава война срещу могъщи картели, е изправен пред съда по обвинение в заговор за трафик на наркотици в САЩ и вземане на милиони долари подкупи от картел Синалоа в замяна на безнаказаност. Прокуратурата вероятно ще завърши делото следващата седмица, след като представи експлозивни обвинения от осъдени престъпници, но малко твърди доказателства.
В продължение на почти три седмици съдебни заседатели изслушаха показания на топ оператори на картели, бивш полицай и бивш главен прокурор. Техните показания включват предаване на милиони долари подкуп в автомивка в Гуадалахара, нагло отвличане и дори са замесили бившия мексикански президент Фелипе Калдерон в схема, предоставяща защита на картела Синалоа. Но въпреки парада от свидетели, случаят на прокуратурата е изненадващо оскъден по отношение на убедителни доказателства относно дейността на Гарсия Луна, като вместо това разчита до голяма степен на показанията на хора, които сами са били осъдени за подкупи или трафик на наркотици.
Вероятно най-експлозивното обвинение от процеса до момента дойде във вторник, когато бившият главен прокурор на щата Наярит, Едгар Вейтия, замеси бившия президент Калдерон в опитите да предостави държавна подкрепа на наркобарона Хоакин „Ел Чапо" Гузман Лоера, хвърленият в затвора бивш лидер на картела Синалоа. Но обвинението, в което той твърди, че през 2011 г. Калдерон и Гарсия Луна са инструктирали тогавашния губернатор на щата Наярит да подкрепи Ел Чапо, е разказ от втора ръка. Вейтия беше осъден по обвинения в трафик на наркотици през 2019 г. и излежава 20-годишна присъда.
Калдерон, който назначи Гарсия Луна в своя кабинет като секретар по сигурността през 2006 г., побърза да отрече обвинението. „Категорично отричам абсурдните изявления, съобщени от пресата, направени днес от свидетеля Вейтия. Това, което той казва за мен, е абсолютна лъжа. Никога не съм преговарял или сключвал договори с престъпници" каза бившият президент в Twitter.
Свидетели твърдят, че в един момент кралят на картела Артуро Белтран Лейва е отвлякъл Гарсия Луна, защото отказва да застане на негова страна във все по-жестока война срещу Ел Чапо и неговите съюзници. Друг бивш лидер на картел твърди, че лично е дал на Гарсия Луна 2,5 милиона долара в офис над автомивка в град Гуадалахара в замяна на защита. Дори мексиканската преса бе замесена: бивш служител в щата Коауила свидетелства, че Гарсия Луна е платил на собственика на националния вестник El Universal милиони долари за благоприятно отразяване. Вестникът отрече обвиненията, като каза, че „свидетелските показания са сериозни и достоверни само когато са придружени от подкрепящи доказателства".
И все пак, пороят от хитови истории за картелите може да е достатъчен, за да бъде произнесена осъдителна присъда, предвид начина, по който подхранваните от корупция нарковойни в Мексико са представени в американските медии.
Каквато и да е окончателната присъда, има поне един човек, който изглежда се възползва от процеса: настоящият мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор или както е известен - Амло. Той се радва, че Хенаро Гарсия Луна е преследван, защото може да казва: „Точно това е старият режим, това е цялата корупция, която е съществувала преди".
Ръководителят на отдела за борба с изпирането на пари в Мексико обвини Гарсия Луна в присвояване на повече от 745 милиона долара чрез държавни технологични договори, докато е бил на поста и няколко години след това.
Прокуратурата заяви, че вероятно ще приключи делото си във вторник сутринта, след което защитата ще призове свои собствени свидетели – включително вероятно членове на американските правоприлагащи органи и, потенциално, самият Гарсия Луна.

Станете почитател на Класа