Индия откри първия етап на магистралата Делхи - Мумбай

Индия откри първия етап на магистралата Делхи - Мумбай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Индия откри първия етап от най-дългата си скоростна магистрала, маршрут, свързващ Делхи и Мумбай, в съгласуван инфраструктурен тласък, за да настигне своя геополитически съперник Китай. Проектът на стойност 13 милиарда долара в крайна сметка ще намали времето за пътуване между двата най-големи града в страната наполовина до 12 часа.
Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света и скоро ще бъде призната за страната с най-голямо население, но нейната инфраструктура остава с десетилетия по-назад от тази на северния й съсед.
Премиерът Нарендра Моди откри първия етап от 246 км в неделя, свързващ столицата с туристическия град Джайпур в Раджастан. Той каза „Това е знак за развитие на Индия. Такива инвестиции в железопътни линии, магистрали, линии на метрото и летища са ключ към увеличаване на темпа на растеж на страната, привличане на повече инвестиции и създаване на нови работни места".
Третата по големина икономика в Азия поднови усилията си да се отдели от все по-настоятелните китайски вериги за доставки и да изгради икономическия си капацитет след смъртоносния военен сблъсък на границата им с Ладак през 2020 г. Предпазливият Ню Делхи ускори много ключови проекти и този месец правителството на Моди обяви безпрецедентно увеличение от 33% на разходите за инфраструктура. Очаква се Моди да открие най-малко дузина големи железопътни линии, магистрали, скоростни пътища и пристанищни проекти през следващите няколко месеца
Индия има една от най-големите железопътни мрежи в света, в която работят 1,3 милиона души, но тя е силно остаряла и се нуждае от огромни инвестиции в коловози и подвижен състав, като властите се стремят да привлекат частен капитал, за да обновят и развият мрежата.
Първата високоскоростна железопътна линия в Индия, проект, финансиран от Япония на стойност 13 милиарда долара, свързващ Мумбай и Ахмедабад, все още е в процес на изграждане и е засегната от придобиване на земя и други бюрократични затруднения.
Пекин е наливал стотици милиарди долари в инфраструктура в продължение на много години и Китай сега може да се похвали с обширна система от магистрали, блестящи летища и най-голямата високоскоростна железопътна мрежа в света.

Станете почитател на Класа