Циклонът Габриел сее хаос в Нова Зеландия

Циклонът Габриел сее хаос в Нова Зеландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2023
  • Share:

Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс предупреди, че най-лошото тепърва предстои, докато циклонът Габриел предизвиква евакуации, нарастващи наводнения и прекъсвания на електрозахранването в Северния остров.
„Нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят. Екстремното метеорологично събитие дойде на гърба на екстремно метеорологично събитие", каза Хипкинс.
Циклонът удари вече подгизнал регион, голяма част от който все още се възстановява от опустошителното наводнение преди две седмици. Общностите в крайбрежните региони продължиха с евакуациите сред опасения, че среднощният прилив и бурята ще съвпаднат с най-лошата част от циклона. Хипкинс предупреди „общностите, които не са обхванати от заповеди за евакуация, да бъдат подготвени, да останат вътре и да имат план в случай, че трябва да се преместят".
Метеорологичната система с ниско налягане създаде бурни вълни – явление, при което общото морско ниво се покачва, независимо от височината на вълната, наводнявайки крайбрежните райони. Националният институт за водни и атмосферни изследвания на Нова Зеландия (Niwa) обяви "рекорден" прилив от 0,7 метра, в допълнение към вълни до 12 метра край северния бряг.
Бяха разпоредени задължителни евакуации по цялото източно крайбрежие на залива на изобилието – район, обхващащ около 400 домове – както и за 100 домове в квартал Whakatāne.
В крайбрежния град Уангарей съветът призова жителите на централния бизнес район да се само-евакуират, заявявайки, че целият район е уязвим от наводнения.
До понеделник следобед почти цялата горна половина на Северния остров беше обхваната от локализирани извънредни положения, включително в Оукланд – най-големият град в Нова Зеландия с население от 1,7 милиона души – както и в Нортланд, Коромандел, Опотики, Уакатане, Таирауити и Хаураки.
Около 46 000 домове, предимно в Нортланд, останаха без електричество. Енергийните компании казаха, че условията са изключително трудни, тъй като бурята продължава, дървета падат върху линиите и блокират пътища.
Националният синоптик MetService каза, че е счупил рекорда си за "червени" метеорологични предупреждения, издадени в цялата страна, като са регистрирани пориви на вятъра от 150-160 км/ч.

Станете почитател на Класа