CNBC: Санкциите на САЩ срещу руския суров петров са пълен провал

CNBC: Санкциите на САЩ срещу руския суров петров са пълен провал
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.02.2023
  • Сподели:

Западните санкции срещу Русия, включително тавана на цените на петрола и петролните продукти, са пълен провал. Това заяви главата на аналитичната компания Sankey Research Пол Санки в ефира на американския телевизионен канал CNBC.

 

 

Превод отCNBC, САЩ:

 

CNBC: Санкциите на САЩ срещу руския суров петров са пълен провал

 

 

Санкциите срещу руския суров петрол засега се „провалят напълно“, а новите тавани на цените също може да не са значителни, заявиха анализатори в програма на CNBC.
От неделя Европейският съюз ще забрани вноса на петролни продукти от Русия, включително дизелово гориво и авиационно гориво.

Ценовият таван е «измислен от бюрократи с висше финансово образование. Никой от тях не разбира наистина петролните пазари», каза Пол Санки, президент и главен анализатор в Sankey Research, в четвъртък в програмата Streets Sign Asia на CNBC. — Това беше абсолютен провал, санкциите напълно се провалиха».

Санкциите срещу руския суров петрол се „провалиха напълно“, а новите тавани на цените също може да не са значителни, заявиха анализатори в програма на CNBC.

От неделя Европейският съюз ще забрани вноса на петролни продукти от Русия, включително дизелово и авиационно гориво.

Блокът, който се състои от 27 страни членки, вече забрани закупуването и вноса на руски суров петрол, доставян по море от декември.

Освен това ЕС — заедно със своите съюзници от Г-7 и Австралия — постави таван на цените на руския суров петрол, превозван по море, което включва забрана за използване на предоставяни от Запада морски застрахователни, финансови и други услуги, ако той, петролът, се продава на цени над $60 за барел.

Санки подчерта, че поради това се е развила трудна ситуация на петролните пазари, тъй като доставките на руски петрол наистина не са сприрали, а „те (руснаците) поддържат износа на високо ниво“.

„Чух от надежден източник, че саудитците правят запитвания за това как руският петрол продължава да пристига на пазара в големи количества“, каза той.

«Това повдига въпроса какво ще се случи с налагането на санкции върху петролните продукти, защото те просто не изглежда да работят“.

Вандана Хари, основател на аналитичната фирма Vanda Insights, заяви, че тя също е скептична към предстоящите ограничения върху руските петролни продукти.

„Ограничението на цените на суровия петрол е доста незначително“, каза Хари в четвъртък в Squawk Box Asia на CNBC.

Според Хари руският петрол ще отиде на пазари, които «все още го приемат с охота», като Китай и Индия.

„Китай и Индия се възползваха много от значителния спад на цените на руския петрол миналата година, същото ще се случи и с руските петролни продукти“, каза Хари, въпреки че може да е по-трудно за Москва да намери пазари за тях, добави тя.

След като Русия започна специалната операция в Украйна, Китай и Индия увеличиха покупките си на руски петрол, възползвайки се от преференциални отстъпки.

Както отбелязва Санки, „петролното приятелство е труден бизнес“ и има много различни начини за транспортиране на руски петрол по света, заобикаляйки ценовите ограничения.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа