Стокхолм: Швеция е в добра позиция в процеса за ратификация от Турция на присъединяване й към НАТО

Стокхолм: Швеция е в добра позиция в процеса за ратификация от Турция на присъединяване й към НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.01.2023
  • Сподели:

Швеция е в "добра позиция" в процеса за ратифициране от страна на Турция на споразумението ѝ за членство в НАТО, заяви шведският премиер Улф Кристершон, предаде Ройтерс.

 

 

"Мисля, че все още сме в много добра позиция", каза Кристершон на пресконференция. "Ситуацията по отношение на преговорите, или по-скоро последващите действия по меморандума, върви добре", добави той, цитиран от БТА.

Швеция трябва да получи одобрението на Турция за присъединяване към НАТО, след като Стокхолм подаде молба за членство миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Анкара заяви, че Швеция трябва да заеме по-ясна позиция срещу това, което Турция възприема за терористи, главно кюрдски бойци и организацията, обвинявана за опита за преврат през 2016 г.

На пресконференцията Кристершон също така осъди руските атаки срещу украинската инфраструктура и граждански цели, включително срещу жилищен блок в Днепър.

"Шведското правителство осъжда по най-категоричен начин продължаващите системни нападения на Русия срещу цивилни граждани, граждански обекти и критична инфраструктура, включително нападението в събота срещу жилищен блок в град Днепър," заяви Кристершон. "Отговорните за военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност", добави той.

 

Станете почитател на Класа