Сиярто: „Европа може да не е в състояние да поеме нова вълна от нелегални мигранти“

Сиярто: „Европа може да не е в състояние да поеме нова вълна от нелегални мигранти“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.01.2023
  • Сподели:

Европа може да не успее да се справи с нова вълна от нелегална миграция, предизвикана от хранителната криза в най-бедните страни в Азия и Африка, каза унгарският външен министър Петер Сиярто в Бейрут.
„Унгария и Ливан са две страни, географски отдалечени една от друга, но ние сме еднакво заинтересовани да постигнем мир в Украйна възможно най-скоро. Разбира се, ако няма мир, хранителната криза ще ескалира, което ще прогони десетки милиони от техните страни", каза първият дипломат на съвместна пресконференция с ливанския си колега Абдалах Бу Хабиб, излъчена във Фейсбук.
„Знаем, че тези трудности могат да доведат до нови миграционни вълни от вече нестабилни региони, в по-голям мащаб и по-сериозни от всякога. Знаем също, че тези миграционни потоци дестабилизират ситуацията и като цяло са насочени към Европа. Ако този натиск се засилва, Европа няма да може да се справи с това", подчерта Сиярто.
Имайки това предвид, той призова за помощ за Северна Африка и Близкия изток, за създаване на условия, които ще позволят на хората там да живеят нормален живот и ще помогнат за връщането на хиляди бежанци от тези региони у дома. Първият унгарски дипломат изрази надежда, че помощта на Унгария за възстановяването на християнските храмове в Ливан ще допринесе за тези усилия. По-рано унгарското правителство отпусна 2 милиона долара за тази програма, а сега реши да добави още 1,8 милиона долара, съобщи външният министър.
Говорейки по-късно на международна конференция за подпомагане на сирийските бежанци, които вече съставляват почти една пета от населението на Ливан, Сиярто каза, че през последните години унгарското правителство е осъществило редица проекти в Сирия на стойност около 27 милиона долара в области като строителство, образование, здравеопазване и селско стопанство. „Ако международната общност не промени отношението си, все повече и повече сирийци ще напускат домовете си и все по-малко и по-малко ще се връщат у дома", каза той, цитиран от информационната агенция MTI.

Станете почитател на Класа