Дни след погребението на Бенедикт XVI излиза книга от неговия секретар за напреженията във Ватикана

Дни след погребението на Бенедикт XVI излиза книга от неговия секретар за напреженията във Ватикана
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

От книгата става ясно, че Бенедикт XVI не е бил съгласен с някои от позициите на приемника си папа Франциск и е критикувал начина, по който Франциск е отговорил в интервю на въпроси, свързани с аборта и с хомосексуализма

Броени дни след погребението на папа Бенедикт XVI ще се появи книга, написана от водещ сътрудник на почетния папа, която ще разкрие напреженията във Ватикана, предадоха Ройтерс и БТА.
Няколко часа след погребението на Бенедикт XVI италианско издателство започна да разпраща до журналисти копия от книгата "Нищо освен истината - Моят живот до Бенедикт XVI", написана от архиепископ Георг Гансвайн.

Гансвайн, който днес е на 66 години, бе личен секретар на Бенедикт XVI от 2003 г. по времето, когато той беше все още бе кардинал Йозеф Рацингер. Той остана редом до него близо 20 години.

Гансвайн работеше и за папа Франциск в продължение на седем години като префект на папския дом, но бе заменен от този пост през 2020 г.

Книгата на Гансвайн ще се появи на 12 януари. Тя ще предостави и на читателя поглед отвътре на избирането на Бенедикт XVI за папа през 2005 г., решението му да се оттегли от поста през 2013 г., годините на понтификата му, болестта му и последните часове от живота му.

От книгата става ясно, че Бенедикт XVI не е бил съгласен с някои от позициите на приемника си папа Франциск. Така например след избирането на Франциск през 2015 г. новият папа дал пространно интервю и изпратил после изданието, в което било публикувано интервюто, на Бенедикт XVI да го прочете. Почетният папа написал към текста анотации, в които критикувал начина, по който Франциск е отговорил на въпроси, свързани с аборта и с хомосексуализма, разказва Гансвайн в книгата си, която е написал заедно с италианския журналист Саверио Гаета.

В нея Гансвайн разказва, че през първите седем години, след като Франциск е бил избран за папа, той е запазил позицията си - частен секретар на Бенедикт XVI и префект на папския дом. Но в книгата си Гансвайн пише, че никога не е успял да постигне същия климат на доверие с Франциск, какъвто е имал с Бенедикт XVI. Накрая през януари 2020 г. Гансвайн бил отстранен от поста на префект.

Причината била книга относно безбрачието на свещениците, написана от консервативния кардинал Роберт Сара. Той казал, че Бенедикт XVI е съавтор, но Бенедикт XVI казал, че не е и поискал неговото име, поставено върху корицата на книгата, са бъде премахнато оттам. Гансвайн се оказал между два огъня и Франциск го отстранил от поста на префект. На Гансвайн била оставена задачата да се грижи само за Бенедикт XVI. Бенедикт XVI написал две писма до Франциск, в които го призовавал да направи нещо във връзка с Гансвайн, но Франциск никога не върнал Гансвайн на поста му.

В книгата Гансвайн разказва и, че Бенедикт XVI му казал, че ще се оттегли от поста си още на 25 септември 2012 г., около пет месеца преди да го направи. Той се опитал да убеди Бенедикт XVI да позабави темпото вместо да се оттегля, но Бенедикт XVI не го послушал и започнал да обмисля най-подходящото време за оттегляне от поста - първото на папа за последните 600 години.

В книгата Гансвайн освен това казва, че частните писания на Бенедикт XVI ще бъдат унищожени сега, предаде ДПА.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа