Кр.Георгиева: Една трета от световната икономика ще изпадне в рецесия през 2023 г.

Кр.Георгиева: Една трета от световната икономика ще изпадне в рецесия през 2023 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж – САЩ, Европа и Китай – изпитват отслабване на активността, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева. „Новата година ще бъде по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си", каза тя в новинарската програма на CBS Face the Nation.
"Защо? Защото трите големи икономики – САЩ, ЕС и Китай – се забавят едновременно. Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия. Дори в страни, които не са в рецесия, стотици милиони хора ще се усещат като в рецесия", добави тя.
През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., отразявайки продължаващото влияние от войната в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти, създадени от централни банки като Федералния резерв на САЩ, целящи да намалят този ценови натиск.
Георгиева каза, че Китай, втората по големина икономика в света, вероятно ще нарасне на или под глобалния растеж за първи път от 40 години, тъй като случаите на Covid-19 нарастват след премахването на нейната ултрастрога политика за нулев Covid. Освен това „буйният пожар" от очаквани инфекции на Covid там през следващите месеци вероятно ще удари допълнително икономиката и ще задържи както регионалния, така и глобалния растеж, каза Георгиева, която пътува до Китай миналия месец.
„През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно", каза тя.
„Междувременно икономиката на САЩ стои отделно и може да избегне пълното свиване, което вероятно ще засегне до една трета от световните икономики. САЩ са най-устойчиви и може да избегнат рецесия. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен. Това смесена благословия, защото ако пазарът на труда е много силен, Фед може да се наложи да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията", каза Георгиева.
Пазарът на труда в САЩ ще бъде централен фокус за служителите на Федералния резерв, които биха искали да видят отслабване на търсенето на работна ръка, за да подбият ценовия натиск. Първата седмица на новата година носи набор от ключови данни за заетостта, включително месечния доклад за заплатите в неселскостопанския сектор в петък, който се очаква да покаже, че икономиката на САЩ е разкрила още 200 000 работни места през декември и нивото на безработица остава на 3,7% – близо до най-ниското от 1960 г.

Станете почитател на Класа