Лула се зарече да извади Бразилия от „ерата на опустошение на Болсонаро“

Лула се зарече да извади Бразилия от „ерата на опустошение на Болсонаро“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

След като положи клетва като президент, просълзеният Луис Инасио Лула да Силва се зарече да измъкне Бразилия от „ерата на опустошението на Жаир Болсонаро" и да започне нова фаза на помирение, опазване на околната среда и социална справедливост. Борейки се със сълзите си, докато се обръщаше към десетки хиляди поддръжници, препълнили площада пред президентския дворец в Бразилия, Лула обяви края на „един от най-лошите периоди в бразилската история"
„Беше ера на мрак, несигурност и голямо страдание, но този кошмар свърши", каза Лула, обещавайки да обедини отново горчиво разделената южноамериканска страна и да управлява не само за тези, които го избраха на историческите избори през октомври, но и за всички 215 милиона бразилци. „Не е в интерес на никого страната ни да бъде в постоянно състояние на ферментация. Пизовавам гражданите да възстановят приятелствата, унищожени от години на език на омразата и лъжи. Няма две Бразилии. Ние сме един единствен народ." каза Лула
Ветеранът левичар, бивш работник във фабрика, който беше президент от 2003 до 2010 г., се пречупи, когато очерта плановете си за водене на война срещу глада, която той нарече „най-тежкото престъпление, извършено срещу бразилския народ". „Жените се ровят из боклука, за да нахранят децата си, цели семейства спят на открито, изложени на студ, дъжд и страх" каза 77-годишният Лула.
Новият президент на Бразилия не спомена по име десния си предшественик. Но той осъди щетите, нанесени от четиригодишното управление на Болсонаро, по време на което близо 700 000 бразилци умряха от Covid, милиони бяха потопени в бедност и обезлесяването на Амазонка рязко се увеличи.
„Без амнистия! Без амнистия!" викаше тълпата за Болсонаро, за когото искат да бъде изправен пред правосъдието за саботиране на усилията за ограничаване на Covid и ваксиниране срещу заболяването, което той нарече „малък грип".
Обръщайки се към Конгреса малко след като положи клетва в неделя следобед, Лула каза, че „не трябва да остава ненаказано престъпното поведение на отричащо и мракобесно правителство, което се отнасяше безчувствено към живота на хората по време на пандемията". Болсонаро намери убежище в САЩ в имението във Флорида на един ММА боец, отказвайки да предаде президентския пояс на левия си съперник, както е демократичната традиция. Вместо това, по време на дълбоко символична и емоционално натоварена церемония пред президентския дворец, тази задача беше изпълнена от Алин Соуса, чернокожа събирачка на боклук от столицата на Бразилия.
Лула се изкачи по рампата в двореца, заобиколен от осем представители на разнообразното бразилско общество, включително 10-годишно дете.
Огромни тълпи от възторжени поддръжници на Лула наводниха улиците на столицата на Бразилия, за да отпразнуват сензационното политическо възраждане на човека, който преди малко повече от три години лежеше в затвора по обвинения в корупция, които по-късно бяха отменени.

Станете почитател на Класа