Иранската полиция задържа топ футболисти на новогодишното парти

Иранската полиция задържа топ футболисти на новогодишното парти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

Иранската полиция задържа за кратко няколко футболисти от най-високо ниво при акция на новогодишно парти източно от Техеран, където се твърди, че са се смесили мъже и жени и е бил сервиран алкохол в нарушение на ислямската забрана, според съобщения в иранските медии.
Новината за кратките арести на играчите, които не са идентифицирани, дойде, когато беше обявено освобождаването на иранския журналист дисидент Кейван Самими, който беше вкаран в затвора през декември 2020 г. за „заговор срещу националната сигурност".
Новинарската агенция Tasnim каза за задържанията на футболистите: „Няколко настоящи и бивши играчи на един от видните футболни клубове на Техеран бяха арестувани снощи на смесено парти в град Дамаванд. Някои от тези играчи бяха в необичайно състояние поради консумация на алкохол". Не се уточнява колко футболисти са задържани.
Смесването между половете извън брака и пиенето на алкохол са забранени според ислямските закони на Иран. Иранският закон позволява само на немюсюлмани да консумират алкохол за религиозни цели. Танцуването с противоположния пол е забранено.
Социалните ограничения са сред проблемите, които предизвикаха масови вълнения през последните месеци. Иран беше разтърсен от седмици на протести, които се разпространиха в цялата страна след смъртта в ареста на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, арестувана от моралната полиция за предполагаемо неподходящо. носене на хиджаба си. Иранските власти казаха, че тяхното разследване показва, че тя е починала от естествена смърт поради съществуващо заболяване, но семейството й твърди, че е била бита.
Протестите срещу духовенството прераснаха в широко движение за оспорване на теокрацията, която управлява Иран от 1979 г. Ирански официални лица казват, че стотици хора са били убити при безредиците, включително членове на силите за сигурност, и хиляди са били арестувани. Миналия месец Иран екзекутира двама мъже, и двамата на 23 години, които бяха осъдени за нападения срещу силите за сигурност във връзка с протестите. Редица настоящи и бивши футболисти, както и други спортисти и видни фигури бяха задържани или разпитани от властите, след като изразиха подкрепа за протестите.
Междувременно реформаторският вестник Шарг в неделя съобщи за освобождаването на 73-годишния журналист Самими, който през декември 2020 г. беше осъден на три години затвор и беше задържан в Семнан, близо 200 км (125 мили) източно от Техеран. Шарг не уточни датата на освобождаването му. Самими получи разрешение да напусне затвора по медицински причини през февруари 2022 г. Но той се върна в затвора през май, след като беше заподозрян в извършване на дейности срещу националната сигурност, каза агенция Mehr. През декември той пусна съобщение от затвора в подкрепа на протестното движение след смъртта на Амини. Самими е излежавал присъди в затвора преди и след ислямската революция от 1979 г.

Станете почитател на Класа