Русия призна за 63 убити войници в Макеевка, Киев говори за 400 загинали

Русия призна за 63 убити войници в Макеевка, Киев говори за 400 загинали
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

Руското министерство на отбраната публикува данни, според които 63 руски войници са били убити при украинска атака в окупирания Донецк. Това е най-големият брой смъртни случаи на едно място, регистриран досега от Русия по време на агресивната ѝ война срещу Украйна. Украинските военни съобщават за 400 загинали и 300 ранени в резултат на ракетната атака на Himars срещу град Макеевка.

 

 

Според съобщения в медиите загиналите са били резервисти, призовани в рамките на частичната мобилизация, разпоредена от руския президент Владимир Путин. Твърди се, че те са се събрали в сградата за новогодишно празненство.

Украинските въоръжени сили съобщават, че са извадили от строя няколкостотин руски войници в Донецкия регион в източната част на страната. В Макеевка сграда, в която са били настанени руските войски, бе разрушена при неуточнено нападение в навечерието на Нова година. 

На публикувани в интернет кадри, които до момента не могат да бъдат проверени, независимо се вижда разрушена сграда в миньорския град Макеевка, който се намира в Донецка област. Твърди се, че това е било професионално училище.

Докладите засилват натиска върху Москва

Telegram каналите, близки до Кремъл, и военните кореспонденти по-рано съобщиха за многобройни смъртни случаи в града в Донецка област. Говори се за над 70 загинали и над 100 ранени. Докладите засилват натиска върху министерството в Москва, което в края на ежедневния военен бюлетин изведнъж дава цифра, която според мнозина е твърде ниска.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи за тежко нападение в града в неделя и посочи, че 15 души са били ранени. Изявлението беше масово критикувано като лъжа и военна пропаганда.

Игор Гиркин, известен и добре информиран руски бивш разузнавач и бивш сепаратистки лидер, също пише в Telegram, че загиналите и ранените са стотици. Приблизителният брой на „200-те", с които на руски военен език се обозначават убитите в бойни действия, е наличен, но той нямало да го сподели, казва Гиркин. Много хора все още липсват под развалините. Повечето от хората в разрушеното съоръжение са мобилизирани граждани, добави Гиркин.

Почти цялото военно оборудване, което е стояло в близост до сградата без камуфлаж, също е било унищожено. Гиркин е бил предупреден, че подобни удари могат да бъдат повторени по всяко време, тъй като други изключително гъсто разположени масиви от руски персонал и оборудване са в обсега на украинските ракетни установки HIMARS. Гиркин също така критикува руските генерали като „невъзпитани".

Медиите съобщиха, че резервисти, призовани в рамките на частичната мобилизация, разпоредена от лидера на Кремъл Владимир Путин, са се събрали в сградата, за да празнуват Нова година. Според доклада украинските военни са разбрали за местоположението поради високата активност на трафика на данни от мобилни телефони. По непотвърдени данни сградата се е намирала в непосредствена близост до склад за боеприпаси, поради което е имало опустошителни експлозии.

Назначеният от руските окупатори заместник-министър на информацията Даниил Бесонов призова в своя новинарски канал в Telegram да се потърси отговорност от тези, които са позволили на мъжете да бъдат настанени в сградата.

Украинската противовъздушна отбрана свали 41 безпилотни самолета

Според украински източници противовъздушната отбрана в Киев и други градове е успяла да свали 41 безпилотни самолета и една руска ракета. Украинските власти изтълкуваха стрелбите като знак, че руската стратегия за нападения срещу енергийната инфраструктура се проваля все повече поради подобрената противовъздушна отбрана. Поредицата от нападения в продължение на три нощи показва нова руска тактика: Преди това големите нападения бяха извършвани на интервали от около една седмица.

Украйна е открила 25 лагера за изтезания в Харков

След освобождаването на района около източния украински град Харков от руска окупация полицията там е открила 25 лагера за изтезания. В лагерите руските войски са задържали и измъчвали цивилни граждани при нечовешки условия, съобщи във Facebook началникът на областната полиция Владимир Тимошко.

Някои от затворниците са били подложени на електрошок, а на други са били чупени пръстите. Районът около Харков бе окупиран от руски войски в продължение на месеци. Те се изтеглиха едва в началото на септември след украинска контраофанзива. Оттогава в освободения регион са открити 920 тела на цивилни, сред които на 25 деца, казва Тимошо. Те са били убити от руски войници.

Според разследванията на украинските власти руските сили са извършили военни престъпления и в други окупирани територии. След изтеглянето на руските части от киевското предградие Буча там бяха открити телата на повече от 400 души. Повечето от тях са загинали от насилствена смърт. Разследването продължава.

От своя страна губернаторът на руската Брянска област съобщи за нападение с украински дрон. Електрозахранването е спряло, съобщи Александър Богомас по Telegram. Това е първият случай, в който токът в руски населени места бива спиран заради украинска атака. Дванадесет часа по-късно той допълни, че щетите са напълно отстранени. Нито украинската, нито руската информация могат да бъдат проверени по независим начин.

18 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна ще бъдат предоставени скоро

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди дългосрочната подкрепа на Европейския съюз за Украйна. Фон дер Лайен написа в Twitter, че е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски и е „предала на украинския народ пълната си подкрепа и най-добри пожелания за 2023 г.“. Според него скоро ще започне изплащането на помощта за Украйна в размер на 18 млрд. евро. Зеленски е благодарил на Фон дер Лайен за подкрепата и е добавил, че двете страни са се договорили и за стъпките за провеждане на среща на върха Украйна-ЕС

Други важни събития от нощта:

Според производителя Rheinmetall почти всички бойни машини на германската пехота Puma, които са се повредили по време на учение за стрелба на Бундесвера, са били ремонтирани. 
 

Русия замразява активи на индустриалната газова компания Linde на стойност около 450 млн. евро. Стъпката е разпоредена от съда, съобщава информационната агенция „Интерфакс“. Това означава, че Linde не може да продаде тези бизнес единици в Русия. По-рано Linde обяви, че ще прекрати дейността си в Русия

Станете почитател на Класа