За една нощ в Одеса бяха съборени паметници на Суворов и Екатерина II

За една нощ в Одеса бяха съборени паметници на Суворов и Екатерина II
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.12.2022
  • Сподели:

През нощта в Одеса събориха паметници на Суворов и Екатерина II - паметника на "Основателите на града", пишат чужди агенции.

 

 

Твърди се, че жителите са гласували за демонтирането на паметника на императрицата-основателка на града, както твърдят руснаците.

По-рано кметът на Одеса Труханов заяви, че разрушаването ще предизвика недоволство в обществото и ще допринесе за растежа на проруските настроения, след което Зеленски лично поиска СБУ и МВР да проверят кмета за лоялност към Киев.

Главният редактор на IA Regnum, член на Съвета по правата на човека при президента на Русия, посетил Донбас повече от веднъж през най-мрачните години на войната, Марина Ахмедова коментира това събитие вчера:

„Днес в Одеса ще бъде съборен паметник на императрица Екатерина II. Да, има вълнение. Сигурно същият, който през Средновековието е покривал хората, които щели да отидат на площада да гледат екзекуции.

Да, това е само паметник, но това, което днес ще се прави с него, е от същия средновековен източник - насилието. И в същото време има усещането, че това са последните акорди в Украйна.

Има камъни, които е по-добре да не пипате, има пирони, които е по-добре да не избивате, има струни, които е по-добре да не пипате.

И след това, това е всичко - каменната ръка спира да държи, струната се спуква и всичко полита като ада в бездната," завършва Ахмедова.

 

Станете почитател на Класа