Три прогнози за развитието на войната в Украйна през 2023

Три прогнози за развитието на войната в Украйна през 2023
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.12.2022
  • Сподели:

Нова руска офанзива чак през пролетта, настъпление от украинските сили и малко вероятни мирни преговори - какви са прогнозите на експерти за развитието на войната в Украйна през 2023-а година?

 

 

Може ли войната да приключи до края на идната година? И как ще стане това: на бойното поле или на масата за преговори? А възможно ли е войната дза продължи и през 2024? На тези въпроси, зададени от БиБиСи, отговарят няколко международни експерти. За техните възгледи пишат още германският вестник "Меркур" и нидерландският "Хет Нюзблат".

Според американския Институт за военни изследвания ISW в момента бойните действия в украинската война са съсредоточени около град Кременна между регионите Луганск и Донецк, около Бахмут в центъра на Донбас, и около Сватово на границата между Луганската област и Харковския регион.

Но как ще продължи войната занапред? Какво има да се случва през 2023 година? Какви цели си поставя кремълският властелин, независимо от големите руски загуби? Ще има ли мащабна офанзива срещу Киев през пролетта? Какво е бъдещето на Крим?

Нова руска офанзива през пролетта?

Майкъл Кларк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания в Екзетър, очаква пролетна офанзива на руснаците. "Путин вече обяви, че 50 000 новомобилизирани вече са на фронта. Останалите 250 000 мобилизирани се подготвят за догодина," пише Кларк в анализа си. Политологът добавя, че единствената друга възможност е да бъде сключено кратко и нестабилно примириие. Той припомня още изявленията на Путин, че няма да се откаже, и позицията на Украйна, която се бори за оцеляването си.

Кларк прави и едно сравнение: "При настъпването на зимата Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да поддържат в движение своите армии в степта. А след като руското нахлуване беше отблъснато, сега Путин окопава армията си за зимата и изчаква преди новата си офанзива през пролетта." Британският анализатор смята още, че украинците са добре оборудвани и мотивирани и ще издържат на натиска в Донбас.

Украйна ще премине в настъпление

А генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ в Европа, дори вярва, че Украйна ще удържи военна победа. "Още е рано да насрочваме Парад на победата в Киев, но времето е на страната на украинците и аз не се съмнявам, че те ще спечелят войната – навярно още през 2023," казва генералът пред БиБиСи.

Според Ходжис украинските въоръжени сили несъмнено са по-добре екипирани за зимата благодарение на доставките от Великобритания, Канада и Германия – и съответно ще да се справят по-добре през студения сезон. Той не вярва, че руснаците ще предприемат мащабна офанзива, а смята, че – тъкмо напротив – украинската армия ще премине в настъпление в последната фаза и дори ще тръгне да освобождава Крим. В обобщение и с оглед на трите фактора "оборудване", "логистика" и "решителност" генералът не очаква "никакъв друг резултат, освен поражение на руската армия."

Перспективата за мирни преговори е мрачна

Барбара Занкета от Кралския колеж в Лондон смята следното: "Зимата ще бъде тежка, понеже с атаките си срещу украинската инфраструктура Русия иска да пречупи морала и издръжливостта измъченото украинско население. Но Украйна демонстрира забележителни съпротивителни сили. И украинците няма да се огънат. Войната ще се проточи."

 

Разрушена сграда в Константиновка

 

 

Занкета смята, че военният конфликт ще продължи още дълго и няма да приключи догодина. Според нея перспективата за някакви преговори е доста мрачна: "За да стане въможно някакво мирно споразумение, поне една от двете страни трябва да промени основните си искания. А в момента няма признаци, че това се случва или скоро ще се случи," кава политоложката. Тя припомня настояването на Володимир Зеленски и неговото правителство, че Крим отново ще бъде присъединен към Украйна. В същото време руският външен министър Сергей Лавров предложи украинците да се откажат от окупираните от Русия територии. Киев категорично отхвърля подобни идеи.

Занкета очаква изтощителни и обезкървяващи битки, в резултат от които могат да експлодират "както материалната и човешка цена на войната, така и ангажиментът на руските политически елити." Сбърканите сметки, които водят до протести в обществото, неведнъж в миналото са водили до прекратяване на войни, например американската във Виетнам и съветската в Афганистан, припомня Занкета. Според нея обаче това може да стане само ако Западът стои твърдо зад Украйна. Нейният извод: "При това положение ключът ще бъде в Русия."

Станете почитател на Класа