Сръбските въоръжени сили са в състояние на висока бойна готовност

Сръбските въоръжени сили са в състояние на висока бойна готовност
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.12.2022
  • Сподели:

Сръбските въоръжени сили бяха приведени в състояние на висока бойна готовност по заповед на главнокомандващия и президент Александър Вучич, каза министърът на отбраната Милош Вучевич пред агенция Танюг.
„Президентът на Сърбия в качеството си на върховен главнокомандващ нареди сръбската армия да бъде приведена в повишена бойна готовност. Това ни издига до най-високото ниво на действия, които сръбската армия трябва да следва, защитавайки териториалната цялост и суверенитета на Сърбия и нейните граждани", каза министърът.
Сръбският вътрешен министър Братислав Гашич заяви: „В съответствие със заповедта на президента и върховен главнокомандващ Александър Вучич, наредих всички звена на вътрешното министерство да бъдат приведени в пълна бойна готовност".
Сръбският всекидневник Vecernje Novosti съобщи, позовавайки се на източници, близки до ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (KFOR), че властите на непризнатото Косово са поставили войските си в пълна бойна готовност, подготвяйки се за операция по разрушаване на барикадите в Северно Косово и Метохия. Според вестника около 1500 военнослужещи са получили заповеди да останат на местата си на дислокация или в обсег и в готовност за евентуално предислоциране през нощта.
На 25 декември посланиците на страните от Куинта (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия) поискаха от сръбския президент да премахне барикадите до 24 часа, заплашвайки, че в противен случай няма да възпрепятстват опитите на косовския премиер Албин Курти сам да разреши ситуацията. Курти подчерта, че демонтирането на барикадите в Северно Косово може да доведе до жертви и трябва да приключи възможно най-скоро.
Ситуацията в Косово рязко ескалира на 6 декември, когато специалните части на Косово, придружени от патрули на мисията на ЕС, започнаха да превземат сградите на избирателните комисии в северните части на региона. Сръбското население се организира и отблъсква косоварите, изтласквайки ги през река Ибър.
На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на региона, използвайки бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция арестува Деян Пантич, сърбин и бивш полицай, по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население започна масови протести и барикадира магистрали в няколко населени места.

Станете почитател на Класа