Global Times: Използването от САЩ на „афганистанската методичка“ вещае само злини за Украйна

Global Times: Използването от САЩ на „афганистанската методичка“ вещае само злини за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.12.2022
  • Сподели:

Точно преди да се разпусне за коледните празници, Конгресът на САЩ прие пакет от $45 милиарда "помощ" за Украйна.

 

Преди речта на Зеленски в сряда, президентът на САЩ Джо Байдън обяви още 2,2 милиарда долара, които веднага ще отидат в Киев, главно като оръжия и боеприпаси. Това включва и една батарея от ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, най-новото западно „чудо оръжие“, което по някакъв начин трябва да обърне хода на войната.

Държавният секретар Антъни Блинкен направи осъдително признание в четвъртък, като каза, че изтеглянето на САЩ от Афганистан - през август 2021 г. - е улеснило оказването на помощ на Украйна. Ръководителят на комисията по външни отношения на руската Дума Константин Косачев прие това в смисъл, че САЩ „избягаха от Афганистан, за да развържат ръцете си, за да се подготвят за война“ в Украйна,

Нищо от това не би имало голямо значение, ако западната стратегия действително беше проработила. Но фактите и цифрите показват, че не е така. Всъщност точно обратното. Санкциите не оказаха желания ефект върху Русия, но в крайна сметка отслабиха икономиките на съюзниците на Америка в Европа.

Милиардите, изгорени, за да финансира Киев, може да са напълнили джобовете на определена група изпълнители на военните поръчки на Пентагона, но в крайна сметка навредиха на цялостната американска икономика, от която бяха извлечени.

Наред с това западната военна индустрия не е доказала способността си да се справи с продължителна конвенционална война. Ако числата, съобщени наскоро в американските медии, са верни, Западът може да произведе общо до 40 000 артилерийски снаряда за 155 мм гаубици на месец – ала това количество украинците изразходват за около седмица.

Много въоръжени сили на НАТО почти нямат свободни ресурси. Създаването на нови производствени линии е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Казват, че определението за лудост е да продължаваш да правиш все едно и също нещо и да очакваш различен резултат. Всъщност САЩ възприеха същия подход към Киев, както и към Кабул: плащат за цялата армия и по-голямата част от правителството и ги подкрепят като свои проксита, пълномощници. Само дето този конфликт е много по-интензивен. Вашингтон вече е отделил повече пари за Украйна само през тази година, отколкото е похарчил за афганистанската армия за 20 години.

Идеята тук може да е била да се нарани смъртоносно Русия, като се накара да воюва "до последния украинец", но със сигурност изглежда, че някой друг кърви до смърт тук.

Единственият начин да разберем приемането на Зеленски в Конгреса е да признаем, че американските лидери искаха война срещу Русия и това е перфектната война, защото Америка може да води такава и да измори Русия, без дори да понесе вътрешните разходи от загубата на американски войници“, коментира професорът по международна сигурност Макс Абрахамс.

Много американски служители открито признаха това. Техните разсъждения се основават на наратива за това как САЩ „спечелиха“ Студената война, която пусна корени през 90-те години на миналия век: а именно, че президентът Роналд Рейгън доведе до фалит Съветския съюз, като ги принуди да участват в скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

За да обобщим гледната точка на Вашингтон, отрязването на Русия от Запада със санкции, докато Украйна се тъпче с оръжия и боеприпаси, ще гарантира, че Москва ще загуби войната и ще подтикне „либералните“ руснаци да свалят настоящия режим – така че след това Западът да може да се съсредоточи върху конфронтацията с Китай.

Тази реалност не е забравена от Москва. Според оценки на руското министерство на отбраната САЩ и техните съюзници досега са изпратили оръжия, оборудване и боеприпаси на стойност 97 милиарда долара на правителството в Киев. По принцип само съгласието на Русия с все по-неправдоподобната фикция, че САЩ и НАТО не са страни в конфликта, стои между планетата и една по-широка и страшна война.

В действителност САЩ „инвестират“ в превръщането на Украйна в антируска платформа още от 90-те години. „Оранжевата революция“ от 2004 г. доведе на власт толкова корумпирано правителство, че украинците го разкараха още при първия шанс, който получиха.

После дойде превратът на Майдана през 2014 г. и личното „акушерство“ на Виктория Нуланд на новото правителство – с участието на Байдън – за да се насочи Украйна отново към този курс. Оттогава САЩ доставят на Киев оръжия и обучение и засилиха това, след като Байдън положи клетва като президент - много преди така нареченото „непровокирано нахлуване“.

* Авторът е сръбско-американски журналист.

 

 

Небойша Малич, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа