Как системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" ще помогне на Украйна

Как системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" ще помогне на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.12.2022
  • Сподели:

Посещението на Володимир Зеленски в САЩ дойде с новината, че Вашингтон предоставя на Киев нова военна помощ. Тя за пръв път включва система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Как ще помогне тя на Украйна и защо Русия реагира толкова остро?

 

 

Американските ракетни системи “Пейтриът” са разположени в десетки бази на територията на САЩ и съюзниците им по света. Целта им е да предотвратяват възможни ракетни удари от държави като Иран, Сомалия и Северна Корея.

Такава система ще има и в Украйна. Точно преди украинският президент Володимир Зеленски да кацне във Вашингтон, САЩ съобщиха за пръв път, че ще изпратят на Киев система “Пейтриът”.

Целта на дарението е нападнатата страна да се защитава от руските въздушни атаки. Новината идва на фона на руските атаки с ракети и дронове срещу украинската енергийна инфраструктура, които оставят милиони хора без ток, вода и парно в началото на зимата.

 

Система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в американска база в Айлсън, Аляска

 

След новината, че САЩ ще предоставят “Пейтриът” на Украйна, руското министерство на външните работи определи решението като “провокативе ход на САЩ”, който може да предизвика отговор от Москва.

Американският президент Джо Байдън подчерта, че целта на оръжието е да защитава Украйна.

“Ще се радваме изобщо да не ги използваме - просто спрете атаките”, обърна се той към Русия на съвместна пресконференция със Зеленски във Вашингтон.

Как системата “Пейтриът” ще помогне на Украйна? Отговорът е в следващите редове.

 

Какво представлява системата “Пейтриът”

 

“Пейтриът” (от англ. Patriot - Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) е система за противовъздушна отбрана земя-въздух. Тя е дислоцирана за пръв път през 80-те години на 20 век. Системата може да сваля самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обсег.

Всяка батарея “Пейтриът” се състои от монтирана върху камион система за изстрелване с осем пускови установки, всяка от които може да побере до четири ракетни прехващача, радар, контролна станция и генератор.

Американската армия казва, че разполага с 16 батальона “Пейтриът”. В доклад на Международния институт за стратегически изследвания от 2018 г. се съобщава, че тези батальони управляват 50 батареи, които имат общо повече от 1200 ракетни прехващачи.

Украйна ще получи от САЩ една батарея. Тя ще бъде взета от системите, които Пентагонът държи на склад и използва за обучения на американските военни.

Част от системите “Пейтриът” на САЩ са разположени на различни места по света. В допълнение, редица държави притежават или управляват системи “Пейтриът”. Сред тях са Нидерландия, Германия, Швеция, Испания, Полша, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Кувейт, Тайван, Гърция, Румъния, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн.

 

Система "Пейтриът" в Турция

 

Системата “Пейтриът” е “една от най-широко използваните, надеждни и доказани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана”, каза пред Асошиейтед прес Том Карако, експерт по противоракетна отбрана към Центъра за стратегически и международни изследвания.

Според него способностите на системите “Пейтриът” за противоракетна отбрана могат да са полезни за защитата на Украйна срещу доставени от Иран балистични ракети.

 

Колко струва системата “Пейтриът”

 

През годините системата и ракетите, които тя изстрелва, непрекъснато се модифицират. Сегашната версия използва ракети, които струват приблизително 4 млн. долара. Една пускова установка струва около 10 млн. долара според Центъра за стратегически и международни изследвания.

При тази цена не е оптимално системата да се използва за сваляне на много по-малките и по-евтини ирански дронове, с които Русия атакува инфраструктура и населени места в Украйна.

“Изстрелването на ракета за милиони долари по дрон за 50 000 долара е губеща стратегия”, каза Марк Кансиан, пенсиониран полковник от морската пехота и старши експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания.

 

Кой ще стреля с “Пейтриът” в Украйна

 

Една батарея “Пейтриът” може да се нуждае от до 90 войници, които да работят с нея и да я поддържат. Една от причините САЩ да се колебаят дълго преди да обявят, че ще предоставят такава система на Украйна, е че в страната в момента няма обучени военни, които да работят с нея. Вашингтон отказва да изпрати войници в Украйна, защото това може да се приеме от Русия като участие на САЩ във войната.

Високопоставен служител на Пентагона, пожелал анонимност, съобщи пред журналисти, че американската армия ще започне да обучава украински военни как да си служат с “Пейтриът” “много скоро”.

Обученията ще се проведат в Германия и ще отнемат няколко месеца.

Украйна реално ще може да използва “Пейтриът” едва след като има обучени военни.

Американските войници, които работят със системата, получават продължително обучение, за да могат успешно да локализират цели, да се прицелват и да стрелят.

САЩ са обучавали украински военни да си служат и с други сложни оръжейни системи. В много случаи те успяваха да съкратят обучението до няколко седмици.

 

Как “Пейтриът” ще помогне на Украйна

 

Украйна е изправена пред редица заплахи от страна на руската армия. Системите “Пейтриът” ще са успешни срещу някои от тях и не толкова срещу други.

Високопоставен бивш американски военен, познаващ системата “Пейтриът”, каза, че тя ще бъде ефективна срещу балистични ракети с малък обсег и представлява силно послание за подкрепа от САЩ, но една батерия няма да промени хода на войната.

Бившият военен, пожелал анонимност, каза, че една батарея “Пейтриът” има голям обсег на стрелба, но може да защитава ограничена площ. Системата може например ефективно да защитава малка военна база, но не може да покрие цялата площ на голям град като Киев. “Пейтриът” често се разполагат като батальон, който включва четири батареи. Украйна обаче ще получи една батерия.

“Пейтриът” има мощен радар, който е по-добър в разграничаването на цели от съветската системата С-300, която Украйна използва. Американската система обаче също има някои ограничения, казаха експертите, с които Асошиейтед прес говори.

Системата може потенциално да защити Киев, ако руският президент Владимир Путин изпълни заплахата си да използва тактическо ядрено оръжие, каза Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания. Ако руската армия реши да пусне такава бомба от самолет, “Пейтриът” може да атакува самолета. Ако Москва реши да използва балистична ракета с малък до среден обсег, системата би могла да унищожи ракетата.

Според компанията, която произвежда “Пейтриът” - американската Raytheon - системите успешно са прехванали балистични ракети 150 пъти от 2015 г. насам.

Успехите на “Пейтриът” обаче са били поставяни под въпрос. През 1992 г. в правителствен доклад беше посочено, че няма достатъчно доказателства, че системата е постигнала 70% ефективност срещу ракети “Скъд” във Войната в залива. През 2018 г. беше поставен под въпрос ефективността на системите, използвани от Саудитска Арабия срещу бунтовниците хути.

Отвъд бойните способности на “Пейтриът” обаче, решението такава система да бъде дарена на Украйна е символ на подкрепата на САЩ и техните съюзници, казват експертите.

 

 

Станете почитател на Класа