Китай спира да публикува дневни данни за Covid след съобщения за експлозия на случаите

Китай спира да публикува дневни данни за Covid след съобщения за експлозия на случаите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.12.2022
  • Сподели:

Националната здравна комисия на Китай (NHC) спря да публикува ежедневни данни за Covid-19, поради опасения относно надеждността на цифрите, след като инфекциите избухнаха в резултат на рязкото облекчаване на строгите ограничения.
„Съответната информация за Covid ще бъде публикувана от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията за справка и изследване", се казва в изявление на комисията, без да се уточняват причините за промяната или колко често центърът ще актуализира информацията за Covid.
Внезапното спиране на отчитането на ежедневните общи случаи на заразяване и смърт идва с нарастване на опасенията относно липсата на достъпна жизненоважна информация, откакто Пекин направи радикални промени в политиката си за нулев Covid, което постави стотици милиони негови граждани под изолация и удари втория в света - най-голямата икономика.
Въпреки рекордния скок на инфекциите, NHC не беше докладвал за смъртни случаи от Covid в цялата страна в продължение на четири последователни дни, преди да спре оповестяването на данните. Миналата седмица Китай стесни дефиницията си за смърт от Covid, като брои само тези от причинена от Covid пневмония или дихателна недостатъчност.
Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че не е получила данни от Китай за нови хоспитализации на Covid, откакто Пекин смекчи ограниченията си. Липсата на прозрачност на данните затрудни наблюдението на мащаба на тази последна епидемия от Covid.
Официално Китай съобщи за по-малко от 10 смъртни случая, свързани с Covid, през последните две седмици, но нарастването на търсенето на крематориуми се тълкува като доказателство, че истинският брой на смъртните случаи е много по-висок.
В петък местен здравен служител в Кингдао съобщи, че градът вижда „между 490 000 и 530 000" нови случая на Covid на ден. Докладът беше споделен от няколко други новинарски издания, но изглежда беше редактиран до събота сутринта, за да се премахнат данните за случая.
Здравната система на страната е подложена на огромно напрежение, като служителите са приканени да работят, докато са болни, а пенсионираните медицински работници в селските общности са наети отново, за да помогнат на местните усилия, според държавните медии. Засилване на спешността идва с наближаването на лунната нова година през януари, когато огромен брой хора ще пътуват из страната.

Станете почитател на Класа