Конфликт на Корейския полуостров не е изключен през 2023 г.

Конфликт на Корейския полуостров не е изключен през 2023 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.12.2022
  • Сподели:

Ситуацията, която се развива на Корейския полуостров, може да влезе във фаза на конфронтация през 2023 г., каза пред ТАСС генералният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов.
"Ситуацията на Корейския полуостров ще зависи от общата геополитическа обстановка. Колкото по-напрегната ще бъде ситуацията, толкова по-изострени ще бъдат отношенията между Китай и САЩ, толкова по-активно и настоятелно ще бъде поведението на севернокорейските лидери", каза Кортунов.
„Напълно възможно е в такъв случай да видим нови тестове на балистични ракети от Северна Корея и дори ядрени опити през следващата година не могат да бъдат изключени. По всичко личи обаче, че севернокорейските лидери ще изхождат от факта, че Русия и Китай ще попречат на САЩ и техните съюзници да одобрят нови санкции срещу Северна Корея, използвайки механизми в Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Кортунов.
Изминалата година демонстрира тенденция на влошаване на ситуацията, каза анализаторът. „Това не беше влошаване, което да доведе до ръба на войната, но въпреки това виждаме, че имаше много сериозно влошаване на отношенията между Кореите, имаше ракетни тестове; от друга страна, виждаме, че Южна Корея се отклони към Съединените щати и се проведоха съвместни учения".
„Това е по-вероятно да има неблагоприятен ефект върху стабилността на Корейския полуостров, тъй като води до засилване на тенденциите на твърда биполярност", добави експертът. Известно стабилизиране на отношенията между Пекин и Вашингтон и създаване на система за координация в Азиатско-тихоокеанския регион може да прекъсне тази тенденция", каза Кортунов.

Станете почитател на Класа