Огромен „бомбен циклон“ удари САЩ с животозастрашаващ студ

Огромен „бомбен циклон“ удари САЩ с животозастрашаващ студ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.12.2022
  • Сподели:

Дива зимна буря обгърна голяма част от САЩ, донасяйки виелици, леден дъжд, наводнения и силен студ с рекордно ниски нива. Повече от дузина смъртни случаи бяха приписани на бурята. Ваканционните пътувания и комуналните услуги бяха прекъснати, като около 1,4 милиона домове и предприятия останаха без електричество до късния следобед.
Синоптиците казаха, че бурята, "циклон-бомба" или "бомбогенезис", е била причинена от сблъсък на студен, сух въздух от север и топъл, влажен въздух от юг.
Повече от 200 милиона души са били под някаква форма на зимни предупреждения в „едно от най-големите обхвати на зимни предупреждения и съвети някога", каза Националната метеорологична служба.
Докато системата се придвижваше на юг до Тексас, мнозина се изправиха пред най-студената Бъдни вечер от десетилетия. Бурята, наречена Елиът, прекъсна електропроводи, осея магистрали с инциденти и доведе до масово отмяна на полети. Простря се на 2000 мили от Големите езера близо до Канада до Рио Гранде по границата с Мексико. Температурите бяха драстично под нормалните от Скалистите планини до Апалачите.
Леден дъжд покри голяма част от северозападната част на Тихия океан, докато североизточната част беше изправена пред крайбрежни и вътрешни наводнения, последвани от бързо замръзване. „Проливен дъжд, падащ върху топяща се снежна покривка, ще засили въздействието на наводненията. Прогнозират се умерени до изолирани големи крайбрежни наводнения поради силни ветрове на сушата. Бързото падане на температурите в задната част на бурята може да доведе до замръзване на наводнените райони", каза NWS.
Очаква се ниските температури и поривистите ветрове да доведат до „опасно студени студени ветрове в голяма част от централната и източната част на САЩ, потенциално животозастрашаваща опасност за пътниците, които са блокирани".
„В някои райони престоят на открито може да доведе до измръзване за минути", каза NWS и добави: „Уверете се, че животните и добитъкът на открито имат достатъчно подслон."
В шестте щата на Нова Англия почти 400 000 клиенти останаха без електричество, като някои комунални услуги предупредиха, че възстановяването може да отнеме дни. В Северна Каролина близо 370 000 са били без ток, според Poweroutage.us. Пенсилвания отправи спешен призив за опазване на природата, като поиска от жителите на 13 щата да настроят термостатите по-ниско, да отложат използването на основни уреди като печки и съдомиялни машини и да изключат несъществените светлини. Търговските и индустриалните потребители на енергия бяха помолени да намалят консумацията. PJM също така предупреди хората да бъдат подготвени за прекъсвания на тока. PJM покрива всички или части от Делауеър, Илинойс, Индиана, Кентъки, Мериленд, Мичиган, Ню Джърси, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Тенеси, Вирджиния, Западна Вирджиния и Вашингтон.
Милиони пътуващи преди Коледа бяха засегнати, като 7423 полета бяха забавени и 3426 бяха отменени в рамките на, към или извън САЩ, според FlightAware. NWS предупреди за „изключително опасно" пътуване по пътищата поради „снежни условия", призовавайки пътниците да очакват периодична „почти нулева видимост и значителни навявания и навявания на сняг. Пътуването при тези условия ще бъде изключително опасно, понякога невъзможно", се казва в съобщението.
Магистралите бяха затворени, тъй като катастрофите се умножиха. Четирима загинаха при струпване на 50 автомобила на магистралата в Охайо. Шофьор в Канзас Сити, Мисури, беше убит в четвъртък, след като се подхлъзна в рекичка. Трима загинаха по пътищата на Канзас. Мичиган се сблъска с поредица от катастрофи, включително една с девет полуремаркета.
В Канада WestJet отмени всички полети на летище Pearson в Торонто. В Мексико мигранти лагеруваха близо до границата на САЩ при необичайно ниски температури, докато чакаха решение на върховния съд относно ограниченията от ерата на пандемията, които спират мнозина да търсят убежище.
По цялата ширина на бурята активисти се втурнаха да измъкват бездомните хора от студа. Близо 170 възрастни и деца бяха в приют в Детройт, предназначен да побере 100.
В Портланд, Орегон, близо 800 души спаха в пет приюта, докато екипите за популяризиране раздаваха екипировка за оцеляване. Приютите призоваха доброволци. Служителите са били унищожени от грип или са били задържани от работа поради заледени пътища, казаха служители.
В Ню Йорк губернаторът Кати Хочул обяви извънредно положение и обяви планове за разполагане на националната гвардия в района на Бъфало. Хочул каза, че международното летище Бъфало Ниагара ще бъде затворено до понеделник, някои пътища ще бъдат затворени до Коледа и почти всяка противопожарна кола в Бъфало е блокирана.

Станете почитател на Класа