Мнозинството германци са против изпращане на танкове "Леопард 2" на Украйна

Мнозинството германци са против изпращане на танкове "Леопард 2" на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.12.2022
  • Сподели:

45% от анкетираните са против доставяне на танкове "Леопард 2" на Украйна, каквито украинският президент Володимир Зеленски специално поиска. 33% от анкетираните подкрепят предоставянето им на Киев. 22% не могат да преценят

 

 

Половината от германците са против доставката на танкове "Леопард 2" на Украйна, възприемани като символ на германския военен технологичен напредък, показва проучване, цитирано от ДПА и БТА.

В допитването са участвали 2075 души. То е направено от института "ЮГав" по поръчка на ДПА. 45 процента от анкетираните са против доставяне на танкове "Леопард 2" на Украйна, каквито украинският президент Володимир Зеленски специално поиска. 33 процента от анкетираните подкрепят предоставянето им на Киев. 22 процента не могат да преценят.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли няколко искания на украинското правителство за доставка на танкове, като отбеляза, че нито една друга страна, подкрепяща усилията на Украйна срещу Русия, не е предоставила подобрен род техника. От германска страна също така бе изтъкнато като аргумент против осигуряването на танкове "Леопард 2" на Киев, че за да могат украинските военни да ги използват, ще им е необходимо да преминат през интензивна подготовка.

Разделението по въпроса е обхванало и политическите сили в управляваща коалиция. Представителите от Германската социалдемократическа партия на Шолц като цяло са против изпращането на танковете, докато много от представителите на Зелените и либералите подкрепят идеята. Основният консервативен опозиционен блок в общи линии също подкрепя изпращането на танковете.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа