Електроснабдяването в района на Киев е в "критично състояние" след руските атаки

Електроснабдяването в района на Киев е в "критично състояние" след руските атаки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

С всеки обстрел от страна на врага се увеличава сложността и продължителността на ремонтите, заяви областният управител Олексий Кулеба

 

 

Електроснабдяването в украинската столица Киев днес беше в "критично състояние", тъй като може да задоволи по-малко от половината от нуждите след руските атаки с ракети и дронове, съобщиха регионални служители, предаде Ройтерс.

Областният управител Олексий Кулеба заяви, че 80% от територията на Киевска област втори ден е без електричество след поредните удари вчера на руски дронове по енергийната инфраструктура.

"Ситуацията с доставките на електроенергия остава критична", заяви Кулеба в пост в платформата за съобщения Телеграм. "Искам да подчертая, че с всеки обстрел от страна на врага се увеличава сложността и продължителността на ремонтите".

Националният оператор на електропреносната мрежа "Укрененерго" заяви, че може да осигури по-малко от половината от необходимото потребление в Киев.

Метрото в столицата беше спряно за кратко по време на сутрешния час пик, тъй като електрозахранването беше нестабилно.

Снабдяването на критичната инфраструктура е приоритет. Ние очакваме днес да можем да включим оборудването, за да дадем възможност да се повиши сигурността на електроснабдяването, да се намали дефицитът и да се свържат повече потребители, казаха от "Укренерго".

Ако няма електричество обикновено се прекъсва водоснабдяването, отоплението и функционирането на мрежите за мобилни телефони. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че градът е успял да възстанови водоснабдяването за някои потребители.

По оценки на ООН около 50% от енергийната инфраструктура на Украйна е била разрушена, откакто Русия засили атаките си срещу енергийни съоръжения през октомври. Дневните температури в Киев и района по това време на годината са под нулата, припомня Ройтерс.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа