Страх ли го е Ердоган от кмета Имамоглу

Страх ли го е Ердоган от кмета Имамоглу
  • Публикация:  Елмаз Топчу DW
  • Дата:  
    16.12.2022
  • Сподели:

Съдии, верни на Ердоган, осъдиха популярния кмет на Истанбул Имамоглу на затвор, явно с цел да го отстранят от надпреварата за президентския пост. Дали обаче това няма да се окаже фатален автогол за Ердоган?

 

 

Всичко това прилича на дежа-вю. Съдът осъжда успешния истанбулски кмет от опозицията и му забранява да заема политически длъжности до края на живота си. Осъденият кмет после коментира, че присъдата е политически мотивирана. Това се е случвало и преди 24 години. Името на кмета по онова време - Реджеп Тайип Ердоган.

Вчера историята се повтори, така да се каже. Съдът в Истанбул осъди настоящия кмет на две години и седем месеца затвор за обида. Присъда, която му забранява да заема политически длъжности в бъдеще. Настоящият кмет Имамоглу също смята, че присъдата е политически мотивирана.

Въпреки някои свои прегрешения, Имамоглу е популярен политик. Той прилича на Ердоган не само по спомената вече присъда, но и по биография. И двамата произхождат от консервативно-националистическия Черноморски регион, и двамата са от скромни по доходи семейства, посещавали са медресета, за изучават Корана, и са играли футбол.

Но дотук приликите свършват. Имамоглу има диплома - учил е бизнес администрация. Дори след 20 години спекулациите за образованието на Ердоган не стихват.

Ще се кандидатира ли Имамоглу на президентските избори?

Имамоглу е член на най-голямата опозиционна партия - Републиканската народна партия (РНП). По-рано тази година РНП направи историческа стъпка, като сключи съюз с още пет опозиционни партии и започна да работи заедно с тях по програма за следващите президентски и парламентарни избори. Алиансът все още не е обявил претендент, който да се изправи срещу Ердоган, което изнервя управляващите.

Според социологическите проучвания има двама политици, които могат да станат опасни за Ердоган: Един от тях е именно истанбулският кмет Екрем Имамоглу, който беше осъден вчера.  Имамоглу би желал да влезе в борбата за президент, но официална номинация все още няма.

Ердоган не само иска да се отърве от него като възможен съперник преди следващите президентски избори, но и да прогони Имамоглу от ръководството на най-големия град. Защото Истанбул, в който живеят 16 милиона души, е не просто някакъв град, а сърцето на турската икономика.

В продължение на години ПСР използваше публични средства от града за подпомагане на проправителствени фондации и медии, а определени компании са били облагодетелствани при възлагането на обществени поръчки. Това е безкраен източник на пари, който ПСР загуби през 2019 година.

„Съдебен преврат“

Политологът и експерт по Турция проф. Бурак Копур от Есен е твърдо убеден, че присъдата на Имамоглу е политическа. Според него тя има за цел единствено да елиминира най-силния опонент на Ердоган на изборите през 2023 г. с политически мотивиран "съдебен преврат". В интервю за ДВ Копур казва, че политическата присъда е по модела на осъждането на други твърде силни и влиятелни опозиционни политици, които просто биват отстранявани от президента с помощта на съдебната система, която му е подчинена.

Нилс Шмид, външнополитическият говорител на германските социалдемократи, смята, че осъждането на Имамоглу е скандално. Продължаващото политизиране на съдебната система е много лош сигнал за изборите в Турция през следващата година, подчертава Шмид.

Според Рената Алт, председател на Комисията по правата на човека в Бундестага, тежката присъда срещу Имамоглу показва страха на Ердоган от опозицията. Турция трябва да се върне към върховенството на закона, а на Имамоглу трябва да бъде гарантиран справедлив процес на обжалване, казва Алт пред ДВ.

“Хюман Райтс Уоч” също осъди присъдата на Имамоглу. Това показва, че правителството на партията на Ердоган е готово да злоупотребява със съдилищата, за да маргинализира и заглушава ключови опозиционни фигури - заявиха от правозащитната организация.

Има ли шанс опозицията?

Експертът по турските въпроси Копур вижда в присъдата срещу Имамоглу възможност за опозицията. Според него присъдата е превърнала Имамоглу в политическа жертва и в още по-силен претендент. Копур припомня, че самият Ердоган някога е станал "жертва на политизираната съдебна система", която го е вкарала в затвора със забрана да се занимава с политика, и именно от позицията на такава жертва Ердоган е станал президент.

"Ако турската опозиция възприеме тази криза като възможност и успее да мобилизира електората си, този “съдебен преврат” може да се превърне в голям автогол за ПСР и да постави началото на края на Ердоган", смята Копур.

Все още не е ясно дали Имамоглу ще се изправи срещу Ердоган на изборите през пролетта. Ясно е само, че той възнамерява да обжалва присъдата.

След опита за преврат в Турция правителството извърши "чистка" в съдебната система. Оттогава стотици прокурори и съдии са уволнени с указ. Техните постове бяха заети от проправителствени служители.

Станете почитател на Класа