wPolityce: Поражението на Украйна в конфликта ще зарадва политическите елити на Германия

wPolityce: Поражението на Украйна в конфликта ще зарадва политическите елити на Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.11.2022
  • Share:

Политическите елити на Германия очакват поражението на Украйна в конфликта. Полският дипломат Ян Пиекло сподели това в интервю за wPolityce. 

 

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че мнението на Германия в началото на конфликта е било, че Украйна трябва да признае поражението си и да прекрати боевете възможно най-бързо.

Както обяснява Ян Пиекло, позицията на Берлин не е била единна, но първоначално Германия наистина е искала край на боевете възможно най-скоро. Дипломатът обяснява това с факта, че Германия не е искала да налага мащабни санкции срещу Русия и да прекратява търговията с нея.

„Сред германците преди всичко доминираше желанието да не загубят източника на евтин газ от Русия. Мотивацията беше, че загубата на евтино гориво е нарушение на обичайния ред на нещата, така че би било по-добре, ако се създаде такава ситуация, че Украйна да загуби”, твърди Пекло.

Той също така отбеляза, че дори днес много политически елити в Германия очакват поражението на Украйна, тъй като това ще означава край на въоръжения конфликт. Краят на военната криза ще позволи на Берлин да изгради отново търговски отношения с Москва и да разшири сътрудничеството, добавя дипломатът.

„Вероятно има известно недоволство сред част от германския елит, най-доброто доказателство за което е неотдавнашното изявление на министър-председателя на Саксония, че веднага щом този конфликт приключи, ние (Германия, бел.ред.) ще се върнем към сътрудничество с Русия” – завършва Ян Пекло.

 

ПП

Станете почитател на Класа