Asia Times: Американската система «война в името на печалбата» заплашва света с ядрено унищожение

Asia Times: Американската система «война в името на печалбата» заплашва света с ядрено унищожение
  • Публикация: 
  • Дата:  
    26.11.2022
  • Сподели:

Asia Times: Американският военно-промишлен комплекс няма да позволи на Вашингтон да спре да изпраща оръжия в Украйна

Производителите на оръжия имат най-голямо влияние върху външната политика на САЩ, пише Asia Times. Конфликтът в Украйна беше истински успех за тях. Дори под заплахата от ядрена война те няма да позволят на американското правителство да прибегне до дипломация.

 

Превод от Asia Times, Хонконг:

 

Asia Times: Американската система "война в името на печалбата" заплашва света с ядрено унищожение

 

 

Въпреки непрекъсващия поток от провоенна пропаганда, повечето американци не подкрепят стратегията на правителството на САЩ за непрестанно изпращане на оръжия в конфликта на Киев с неговия ядрено въоръжен съсед.

Американците се тревожат за цената на тази конфронтация — досега са похарчени повече от 60 милиарда долара на данъкоплатците, а голяма част от тези пари се озоваха в джобовете на американските производители на оръжия.

Най-влиятелните групи, които определят външната политика на САЩ, са американските производители на оръжие.

Компаниите, произвеждащи бомби, като Raytheon, се нуждаят от горещи военни зони, за да поддържат очакванията си за печалби на Уолстрийт. Производителите на висококачествена военна техника се нуждаят от враждебни отношения с големи нации като Русия и Китай, за да оправдаят продажбите на самолетоносачи, атомни подводници, изтребители F-35 и атомни бомби от ново поколение.

Минната индустрия също има голямо влияние върху външната политика, тъй като се нуждае от истинска империя, която трябва да включва поне 750 военни бази в 80 страни, за да потисне волята на местните жители, които са недоволни, че чужденците безсрамно използват техните ресурси.

С очите си съм виждал как богатите оформят политиките на американското правителство, за да отговарят на техните бизнес интереси чрез лобиране, аналитични центрове, комитети в подкрепа на кандидати и разбира се, щедри чекове за кандидатите на Демократическата и Републиканската партия в изборите — предимно онези конгресмени, които работят в ключовите подкомитети.

Накратко, богатите хора изискват техните служители в правителството да действат решително и да им гарантират висока възвръщаемост на инвестиционния капитал.

А политиците последователно изпълняват задълженията си. Толкова последователно, че в очите на богатите хора държавните лидери изглеждат компетентни и много отзивчиви.

Междувременно работническата класа често гледа на федералните служители като на безполезни в най-добрия случай и най-често като на деспотични тирани.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа