CNN: САЩ търпят неуспех, опитвайки се да догонят Русия в сферата на хиперзвуковите оръжия

CNN: САЩ търпят неуспех, опитвайки се да догонят Русия в сферата на хиперзвуковите оръжия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Съединените щати ускоряват разработването на хиперзвуковите оръжия в опита си да бъдат в крак с Русия и Китай. Това заяви американският вицеадмирал Джони Улф.


CNN: САЩ търпят неуспех, опитвайки се да догонят Русия в сферата на хиперзвуковите оръжия

Пентагонът се стреми да увеличи темпото на изпробване и изследване на разработването на хиперзвукови оръжия. По този начин Съединените щати се стремят да избегнат изоставането си от основните геополитически конкуренти — Руската федерация и Китай. Според Джони Улф създаването на американски хиперзвукови бойни системи е затруднено от редовните неуспехи. Това съобщава CNN.

Доскоро нямахме реална движеща сила, за да вземем тази технология и да я внедрим в оръжейни системи. Нямаше нужда от това. Сега такава необходимост съществува“, каза американският военен.

Джони Улф признава, че САЩ са принудени да ускорят разработването на хиперзвукови бойни системи, тъй като Русия и Китай са постигнали напредък в тази област. Военните на Руската федерация извършиха първото в света използване на хиперзвукови ракети, поразявайки цели в Украйна с тяхна помощ. Става дума за бойната система «Кинжал», която вече е на въоръжение в руските войски.

Хиперзвуковите оръжия се движат със скорост над 5 Маха, което затруднява своевременното им откриване и прихващане. Ракетите могат също да маневрират и да променят височината, което им позволява да избягват съществуващите системи за противоракетна отбрана.

Съединените щати имат няколко проекта за разработване на хиперзвукови оръжия, но серията от неуспешни изпитания доведе до провали в някои програми.
На фона на неуспехите на американската армия с разработването на хиперзвукови оръжия, Джони Улф призовава „провалът“ да не се счита за мръсна дума. Той вярва, че дори фиаското е част от процеса към постигане на набелязаната цел.

Всяко изпробване е възможност да се научим, независимо от крайния резултат. Мисля, че неуспехът е част от процеса“, каза американският военен.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа