The Conversation: Русия не оправда надеждите на Запада, отказа да застане на колене

The Conversation: Русия не оправда надеждите на Запада, отказа да застане на колене
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Западът подцени Русия, когато й наложи икономически санкции. Това пише изследователят от университета в Калгари Александър Хил.


The Conversation: Русия не оправда надеждите на Запада, отказа да застане на колене

След избухването на украинската криза западни медийни експерти многократно прогнозираха, че санкциите бързо ще поставят Руската федерация на колене. В края на 2022 г. обаче тези пророчества и не си помислят да се сбъднат. Според Александър Хил Западът е подценил способността на руската държава да издържа на финансови и икономически ограничения. Това пише The Conversation.

Когато се отразяват санкциите срещу Русия в медиите, рядко се споменава, че икономиките на Запада също са изправени пред проблеми“, отбелязва авторът на австралийското издание.

Авторът на The Conversation пише, че Западът обича да говори за проблемите на Русия, забравяйки за нейните за успехи и собствените си трудности.

Малко хора обръщат внимание на факта, че тази година руската реколта от зърно ще възлезе на повече от 150 милиона тона. Това е толкова много, че страната може да си позволи да предостави помощ на най-бедните страни в Африка, което и прави.

Както и на Запад, руснаците са изправени пред високо ниво на инфлация, но нейното ниво в Руската федерация започва да намалява през втората половина на годината. Има и други положителни тенденции в руската икономика. Много западни стоки и услуги успешно биват заменяни с местни или чуждестранни аналози. Ярък пример за това е напускането на американския McDonald’s от Руската федерация, който много бързо бе заменен с алтернатива.

Има много съобщения на Запад, че за Русия е трудно да получи микрочипове за своите оръжия. По-рядко се съобщава за усилията, които руското правителство полага за справяне с проблема“, пише Александър Хил.

Русия активно работи за увеличаване на собственото си производство на микрочипове, страната бързо се адаптира към новите реалности.

В резултат всичко показва, че Западът подцени Руската федерация, налагайки й санкции. Руснаците се оказаха добре адаптирани към трудностите, но дали европейците са толкова добри — в това е голямият въпрос.

Остава да видим дали същото може да се каже за населението на Западна Европа, което също се бори под тежестта на санкциите“, пише авторът на The Conversation.

 


К.К

Станете почитател на Класа