Байдън издигна американско-палестинските отношения като назначи специален представител

Байдън издигна американско-палестинските отношения като назначи специален представител
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Джо Байдън назначи нов специален представител по палестинските въпроси, в значително подобрение на отношенията с Рамала, въпреки факта, че американската дипломатическа мисия в Йерусалим, затворена от Доналд Тръмп през 2019 г., все още не е отворена отново.
Белият дом информира Конгреса във вторник, че е повишил Хади Амр, преди това заместник-помощник-държавен секретар по израелско-палестинските въпроси, на новосъздадената длъжност „специален прадставител", базирана във Вашингтон, съобщиха Axios и Times of Israel.
Амр ще работи в тясно сътрудничество с помощник-държавния секретар по близкоизточните въпроси и с дипломати в базираната в Ерусалим служба по палестинските въпроси, се казва в докладите.
Този ход идва на фона на влошаващите се условия в окупирания Западен бряг: 2022 г. вече е най-смъртоносната година за палестинците, живеещи на територията и в анексирания Източен Йерусалим от 2005 г. насам, с повече от 130 палестинци, убити в боевете.
Разбираемо е, че президентът на Палестинската власт (ПА) Махмуд Абас първоначално се колебаеше да приеме идеята за нова роля на специален представител, когато беше предложена по-рано тази година, страхувайки се, че това ще означава, че предизборният обещание на Байдън да отвори отново американското консулство през Йерусалим нямаше да се материализира.
Официални лица на САЩ, включително посланикът в Израел Том Найдс, многократно са подчертавали, че Вашингтон остава ангажиран с повторното отваряне на мисията в Йерусалим и с двете държави за решение на продължаващия десетилетия конфликт.
58-годишният Амр, американец от Ливан, е работил като икономист и външнополитически анализатор, преди да се присъедини към отдела по отбраната на администрацията на Клинтън. От 2014 г. той е изпълнявал периодично роли, свързани с израелско-палестинския конфликт и е високо ценен от израелски и палестински дипломати.
Съобщава се, че по време на посещение в региона миналата седмица Амр е призовал служители от засегнатата от корупция Палестинска автономия да предприемат сериозни реформи, за да укрепят своята легитимност, и е казал на израелските служители, че трябва да направят повече, за да подкрепят ПА, на фона на опасенията, че де факто Палестинският правителствен орган губи контрол в градовете в северната част на Западния бряг. В по-голямата си част Израел и ПА се координират по въпросите на сигурността.
Израел също трябва да проследи неотдавнашните обещания за подобряване на жизнения стандарт и укрепване на затруднените икономики на Западния бряг и Ивицата Газа, за да помогне за потушаване на насилието, каза Амр.

Станете почитател на Класа