След срива на FTX трябва да знаете – крипто балонът вече се пука

След срива на FTX трябва да знаете – крипто балонът вече се пука
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Карол Александър
След фалита на FTX, една от най-големите борси за криптовалута в света, цената на биткойн (BTC) се срина отново до $16 500 – далеч от най-високата стойност за всички времена от $66 000 само преди година.
Такъв голям срив в стойността се дължи на силно токсичната комбинация от борса (електронна платформа за покупка и продажба), наречена Binance, на стейбълкойн tether (криптовалута, чиято цена е фиксирана 1:1 към щатския долар или друга „фиатна" валута) и на квалифицирани професионални търговци, работещи с високочестотни алгоритми.
За разлика от акциите, биткойн може да се търгува на много различни борси, но Binance притежава повече от 50% от целия крипто пазар и в резултат на това определя цената на биткойн и други криптовалути. За да купуват криптовалути, търговците трябва да конвертират фиатни пари в стабилни монети като tether. Bitcoin-tether има далеч най-големия обем от всички продукти на Binance и тъй като един долар обикновено се равнява на един tether, търговията с bitcoin-tether определя цената на bitcoin в долари. Но когато биткойн се срине, се срива и цялата крипто екосистема.
Проблемът е, че Binance се саморегулира сама, което означава, че е напълно нерегулирана от традиционните пазарни регулатори като Комисията за ценни книжа в САЩ или Органът за финансово поведение в Обединеното кралство. Това е страхотна привлекателност за професионалните търговци, защото те могат да разположат високочестотни алгоритми за манипулиране на цените на Binance, които са против закона на регулираните пазари. Тези алгоритми могат да предизвикат бързи движения на цената нагоре и надолу, което прави биткойн изключително нестабилен.
Binance извършва собствен клиринг и сетълмент на сделки, както всички други саморегулирани крипто борси. Това означава, че позициите на губещите контрагенти – тези от другата страна на печелившите сделки – често се изтриват автоматично без предупреждение.
За разлика от нормалните борси, саморегулираните крипто борси не са длъжни да алармират, когато дадена сделка е загубила толкова много пари, че обезпечението в сметката трябва да бъде допълнено. Вместо това търговците са единствено отговорни за финансирането на своите сметки, като непрекъснато наблюдават нещо, наречено цена на ликвидация. Това се прави автоматично от алгоритмите, управлявани от професионални търговци, но е изтощително за обикновените играчи като вас и мен, които трябва да останат изключително бдителни, когато се използва манипулация за създаване на нестабилност, която професионалните търговци използват, за да увеличат своите печалби.
Когато професионалистите търгуват един срещу друг, т. н. „токсичен поток", шансът за печалба е по-скоро 50-50, ако техните алгоритми са еднакво бързи и ефективни. Професионалните търговци затова предпочитат техният контрагент да бъде обикновен инвеститор. Това е тревожно, защото Binance постигна изключителен успех в привличането на обикновени инвеститори. Таксите, които печели от този вид инвеститор, са финансирали много бързото й разрастване; борсата сега се разклонява със собствен стейбълкойн, блокчейн и NFT пазар. Binance консолидира ролята си на Amazon на криптовалутите, следвайки много ефективен бизнес модел.
В известен смисъл настоящите обстоятелства на крипто пазарите може да се оприличат с избухването на дотком балона през 2001-2002 г. Рисковият капитал, който се изля в стартиращи интернет компании през 1999-2000 г., внезапно пресъхна, тъй като много компании фалираха. Тази година Three Arrows Capital, един от най-големите крипто хедж фондове, изпадна в неизпълнение на заемите си, а големите компании за крипто заеми Celsius и Voyager подадоха молба за фалит, тъй като цената на биткойн се срина след някои неочаквани и шокиращи атаки срещу нов тип стейбълкойн, наречен Terra. След фалита на FTX няколко други борси като Gemini и платформи за кредитиране (банки в сянка), включително Genesis, пречат на клиентите да теглят средствата си.
Ще видим много повече от тази зараза, ускоряваща широко разпространени фалити сред стартиращи компании, след като рисковият капитал е пресъхнал в крипто сектора. Повече борси и платформи за кредитиране, както и блокчейни, NFT пазари, агрегатори на данни и аналитични компании - всички ще гризнат дръвцето.
Binance може да излезе от този хаос с монопол. Но в момента тази нерегистрирана и саморегулираща се компания все още се нуждае от приходи от такси от обикновени инвеститори и има нужда от маркет мейкъри (професионални търговци, подобни на недружелюбни притежатели на щандове на борсата), за да извършва своя бизнес.
Опасността е, че сега всички са много уплашени, така че единственият начин да привлечете обикновени инвеститори е отново да повишите цената на биткойн. Това би изкушило хората да се върнат в крипто играта, само за да бъдат изтрити спестяванията им, докато цикълът на нестабилност продължава.

Станете почитател на Класа