Никола Стърджън: Ще намерим друг законен начин да изразим волята на шотландците

Никола Стърджън: Ще намерим друг законен начин да изразим волята на шотландците
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Никола Стърджън се ангажира да проведе следващите общи избори като "де факто референдум за независимостта на Шотландия ", след като Върховният съд на Обединеното кралство постанови единодушно, че нейното правителство не може да издаде закон за нов вот без одобрението на Уестминстър.
На пресконференция, проведена часове след съдебното решение, първият министър на Шотландия каза: „Днешното решение блокира един път гласът на Шотландия да бъде чут относно независимостта. Ние трябва и ще намерим друго демократично, законно и конституционно средство, чрез което шотландският народ може да изрази своята воля. Според мен това могат да бъдат само избори".
Даунинг стрийт незабавно отхвърли предложението на SNP, като високопоставените тори от Уестминстър казаха, че стратегията на премиера сега е просто да избегне изобщо въпроса за нов референдум за независимост. Вътрешен човек от Торите каза: „Риши Сунак просто ще седи със скръстени ръце и няма да прави нищо. Това е най-добрият подход сега."
Стърджън каза пред репортери, че уважава решението на съда, но обвини Уестминстър, че показва „презрение към демократичната воля на Шотландия", възглед, повторен от привържениците на независимостта, събрани на митинги пред парламента на Холируд и в цялата страна в сряда вечерта.
Четирима последователни министър-председатели отказаха молбите на Стърджън да й издадат заповед по раздел 30, разделът от Закона за Шотландия от 1998 г. – законодателството, с което се създава шотландският парламент – което позволява на Холируд да приема закони в области, които обикновено са запазени за Уестминстър.
Сунак приветства „ясното и окончателно решение" на върховния съд и каза на депутатите: „Хората на Шотландия искат да работим върху решаването на основните предизвикателства, пред които сме изправени колективно, независимо дали това е икономиката, подкрепата за Националната здравна служба или наистина подкрепата на Украйна. Сега е моментът политиците да работят заедно и това ще направи това правителство".
На своята пресконференция Стърджън настоя, че „SNP не се отказва от маршрута на референдума, а Уестминстър го блокира. Решението потвърждава, че представата за Обединеното кралство като доброволно партньорство на нациите, ако някога е била реалност, вече не е реалност. Факт е, че имаме работа за вършене. Каузата Шотландия да стане независима е по-убедителен и спешна от всякога".
Тя каза, че ще поиска от националната изпълнителна власт на SNP „да свика специална партийна конференция през новата година, за да обсъди подробностите от фактическия план за референдума, а междувременно партията ще стартира голяма кампания в защита на шотландската демокрация".

Станете почитател на Класа