Русия очаква международната общност да даде принципна оценка на изтезанията на руски военнопленници

Русия очаква международната общност да даде принципна оценка на изтезанията на руски военнопленници
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Русия очаква международната общност да даде принципна оценка на изтезанията на руски военнопленници, практикувани от украински бойци, каза в сряда руският постоянен представител в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.
„Имаме все повече доказателства, че украинската страна практикува изтезания в нарушение на Женевските конвенции от 1949 г. Освободените от плен войници на Донецката народна република потвърждават, че бойци от Десния сектор, ултранационалистка въоръжена група, екзекутират затворници чрез обесване.
Освен това следователите на ЛНР стигнаха до извода, че на убитите още приживе са били отрязани горни части на ушите и са простреляни краката. Някои руски пленници са били принудени да лежат пет часа в ями, покрити с пръст.
Руският следствен комитет проверява всеки подобен случай, но очакваме международната общност и международните правозащитни организации да дадат принципна оценка за неизпълнението от Киев на ангажиментите си по международното хуманитарно право", заяви той.

Станете почитател на Класа