Руски дипломат нарече Запада „основен враг на пазарната икономика“

Руски дипломат нарече Запада „основен враг на пазарната икономика“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

Западът е основният враг на пазарната икономика, каза Михаил Улянов, постоянният представител на Русия в базираните във Виена международни организации коментирайки плановете на Европейския съюз да наложи таван на цените на петрола.
„Западът е основният враг на пазарната икономика. Те искат да установят таван на цените на вноса на руски петрол и газ. Тоталитаризмът се разширява в икономическата сфера от Запада. Безплодни усилия. Москва вече каза, че няма да изнася петрол и газ при това условие", написа той в профила си в Twitter.
Bloomberg, позовавайки се на свои източници, съобщи по-рано, че Европейският съюз в координация с Групата на седемте разглежда таван на цената на руския петрол на ниво от 65-70 щатски долара за барел.
Руският вицепремиер Александър Новак каза на 13 октомври, че Москва няма да изнася петрол за страни, които биха наложили таван на цените на руския петрол. „Цената трябва да се формира по пазарен начин, въз основа на баланса на търсенето и предлагането", каза той на форума Russian Energy Week.
Руският президент Владимир Путин каза на 12 октомври, че Москва няма да плаща за просперитета на някой друг и да изнася енергийните си ресурси на тези, които им налагат тавани на цените. Той нарече практиката на ограничаване на цените „трикове с карти и явно изнудване". Освен това в речта си на Руската енергийна седмица президентът предупреди, че ограничаването на цените на петрола е изпълнено с рискове от определяне на тавани на цените в други сектори, което е вредно за глобалната пазарна икономика и благосъстоянието на милиарди хора.

Станете почитател на Класа