Трима са помогнали на шофьора да извърши зверството в деня на Бастилията през 2016 г.

Трима са помогнали на шофьора да извърши зверството в деня на Бастилията през 2016 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.11.2022
  • Share:

31-годишният тунизийски шофьор на доставки, който се вряза с тежък камион в тълпата, събрала се да гледа фойерверки на брега на Ница в деня на Бастилията през 2016 г., убивайки 86 души и ранявайки повече от 400, не би могъл да извърши зверството без „ценната помощ на трима приятели", разбра съдът.
След седмици на ужасяващи доказателства от опечалените и оцелелите от второто най-смъртоносно клане в мирновременна Франция, които описаха виковете, кръвопролитията и звука на трошещи се кости, адвокатите на семействата започнаха да обобщават в сряда.
Адвокатът Катрин Шварц каза, че нападението с камион не е опортюнистичен жест, а планиран тероризъм. Тя каза, че „всеки малък акт на помощ е бил от решаващо значение за тримата мъже", които са съдени за оказване на помощ на шофьора на камиона Мохамед Булел. Те са изправени пред обвинения за участие в терористично престъпно сдружение, за да помогнат на нападателя да се сдобие с оръжия и камион.
Нападателят беше застрелян от полицията в нощта на нападението, след като започна да стреля с полуавтоматично оръжие от кабината на камиона в края на четириминутното си пътуване на зиг-заг в тълпата.
Адвокатът Фабиен Раджон каза: „Хиляди семейства бяха унищожени завинаги, това уби повече деца от всяко друго нападение в Европа. Това създаде касапница в една нощ, когато родителите бяха извели децата си да гледат фойерверки и единствените им оръжия бяха шорти, тениски и детски колички. Те не очакваха сцена на война с разкъсани тела".
За разлика от повечето други терористични случаи във Франция, терористът Мохамед Булел е оставил много ясни указания към потенциалните съучастници. Шест минути преди да започне атаката с камиона, той изпрати текстово съобщение до Рамзи Арефа, който го беше снабдил с канабис, кокаин и с пистолет, като каза, че оръжието е страхотно и иска още пет за „Чокри и приятелите му". Това замеси друг негов приятел, Чокри Шафруд, съгражданин от Тунис, който си търсел работа и жилище. Терористът е разпечатал снимки на себе си с двама приятели, Шафруд и Мохамед Грайеб нощен пазач в хотел в Ница, , оставяйки ги в дома си заедно със списък с телефонни номера и адреси, което явно ги замесва.
Всички те отрекоха да знаят или да са замесени в атаката с камиона и намекнаха, че той се е опитал да ги организира. Един друг мъж е съден задочно, а четирима обвиняеми албанци, които никога не са се срещали с нападателя, са изправени пред по-леки обвинения в трафик на оръжие.
Мохамед Булел е започнал да проявява повърхностен интерес към исляма в седмиците преди атаката в Ница и е посещавал джихадистки уебсайтове. По-късно "Ислямска държава" пое отговорност за атаката му, но изчака два дни и го направи, без да предложи доказателство, че нападателят е имал пряк контакт с групировката. Грайеб отрече да е знаел за атаката или тероризма. Попитан защо е минал по крайбрежната алея след атаката, за да наблюдава последствията, той каза, че е било на път за вкъщи.
Процесът продължава.

Станете почитател на Класа