Пекин затваря паркове и музеи, случаите на Covid нарастват

Пекин затваря паркове и музеи, случаите на Covid нарастват
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2022
  • Share:

Пекин затвори паркове и музеи във вторник, а повечето китайски градове възобновиха масовите тестове за Covid-19. Китай се бори с нов национален скок на случаите, който задълбочи опасенията за икономиката му.
Китай съобщи за 28 127 нови местни случая на национално ниво за понеделник, доближавайки ежедневния пик на заразяване през април, като случаите в южния град Гуанджоу и югозападната община Чунцин представляват около половината от общия брой. В столицата Пекин случаите достигнаха нов рекорд, което накара повече жители да останат по домовете си. Имаше два нови смъртни случая, приписвани на Covid-19, в сравнение с три през уикенда, които бяха първите в Китай от май.
Последната вълна тества корекциите, които Китай е направил в политиката си за нулев Covid, която изисква от властите да бъдат по-целенасочени в своите мерки за ограничаване и да се отдръпнат от широко разпространените блокировки и тестове, които задушиха икономиката и разочароваха гражданите.
Пекин в понеделник предупреди, че е изправен пред най-тежкото си изпитание на пандемията досега и затегна правилата за влизане в града, изисквайки пристигащите от други места в Китай да преминат три дни тестване за Covid, преди да им бъде разрешено да напуснат квартирата си.
Много музеи бяха затворени, а във вторник места като увеселителния парк Happy Valley и огромния парк Chaoyang в града, популярно място за бегачи и пикник, казаха, че ще затворят поради епидемията. Пекин съобщи за 1438 нови местни случая спрямо 962 в неделя.
Инвеститорите се надяват, че ходът на Китай по-рано този месец да възприеме по-целенасочени подходи за налагане на ограничения срещу нулевия Covid предвещава по-значително облекчаване, но много анализатори предупреждават да не бъдат твърде оптимистични. „Истинската картина може да не е толкова розова, колкото изглежда", казаха анализаторите на Nomura, като заявиха, че очакват повторното отваряне да бъде ускорено след март следващата година, когато бъде завършена промяната на висшето ръководство на Китай.
„Повторното отваряне може да се люшка напред-назад, като политиците може да отстъпят, след като наблюдават бързо увеличаване на случаите и социални сътресения. Като такива, местните власти може да проявят още по-голяма неохота да бъдат първите двигатели, когато се опитват да разкрият истинските намерения на Пекин", пише Nomura.
Дори след промени в целенасочените подходи за Covid, Китай все още има някои от най-строгите Covid ограничения в света, а мерките в Пекин и други градове подновиха притесненията на инвеститорите за икономиката и накараха глобалните акции и цените на петрола да паднат за една нощ.

Станете почитател на Класа