Този руски бомбардировач ще ликвидира западния флот с един удар

Този руски бомбардировач ще ликвидира западния флот с един удар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.11.2022
  • Share:

Baijiahao: Ту-160 десетилия държи Запада в страх

 

Десетилетия този руски бомбардировач продължава да бъде заплаха за Съединените щати, пише Baijiahao. Неговата свръхвисока скорост и мощно въоръжение му позволяват да нанася катастрофални щети. Неговите смъртоносни удари всяват страх в западните страни.

 

Превод от Baijiahao, Китай:

 

Този руски бомбардировач ще ликвидира западния флот с един удар

Обхватът му е 17 хиляди километра, той е на въоръжение от няколко десетилетия, но все още предизвиквайки страх в Съединените щати.

Колко силен е руският бомбардировач Ту-160 с обсег от 17 000 километра?

Тъй като този самолет е на въоръжение в Русия от няколко десетилетия, а САЩ все още се страхуват от него, може да се предположи, че с Ту-160 наистина им е трудно да се справят.

Какви са характеристиките на този бомбардировач? От какво още се страхува Вашингтон?

Ту-160 е ужасяващ за американската армия, главно защото може да ускори до 2,05 Маха.

Разбира се, ако самолетът имаше само скорост, това очевидно нямаше да е достатъчно, за да всяка подобен страх. Този бомбардировач може да намали времето, необходимо за достигане на целта със свръхзвукова крейсерска скорост.

Въпреки това в САЩ имат свръхзвукови изтребители F-22, способни да прихванат Ту-160, така че защо руската бойна машина все още се счита за заплаха?

Ту-160 има не само скорост, но и две мощни оръжия — крилати ракети и ядрени бойни глави.

Ту-160 е супербомбардировач, способен да носи тежки крилати ракети Х-101 в собствения си вграден бомбен отсек. Той може да бъде зареден веднага с 12 такива снаряда с 400-килограмови бойни глави.

Крилатата ракета Х-101 има обсег на действие до 5000 километра, което позволява на самолета да достигне огнева позиция за много кратко време.

Той може също така да изгради своя собствена траектория на полета, за да прикрие новите малкозабележими крилати ракети, позволявайки им лесно да заобикалят противовъздушната отбрана на противника и да нанасят смъртоносни удари по целта.

Ту-160 може да бъде оборудван не само с крилати ракети Х-101 за изпълнение на стратегически ударни задачи.

Той може да носи до 24 ракети X-15 едновременно за унищожаване на корабни или наземни цели.

Въпреки че X-15 има максимален обсег от само 300 километра, снарядът може да лети със скорост до 5 Маха, което го прави много труден за прихващане от ПРО на флота.

Ако военноморските прехващачи не успеят да блокират Ту-160 на разстояние 300 километра от целта, тогава 24-те ракети Х-15 «въздух-кораб», изстреляни от този бомбардировач едновременно, ще разбият флота на повечето западни страни.

Бомбардировачът Ту-160 има способността да прониква в целта на малка височина, подобно на бомбардировача B-1.

Поради тази причина Западът е принуден да разположи голям брой самолети за ранно предупреждение навсякъде, където Ту-160 може да лети. Бойният радиус и обсег на действие на ракетата Х-101 също е повече от 500 километра (данните са посочени в оригиналния текст на статията, действителният обсег достига 5000-5500 километра, — бел. ред.).

Благодарение на това самолетът може да изстрелва снаряди извън мрежата за противовъздушна отбрана на противника и да разчиства цели, които трябва да бъдат елиминирани, дори преди врагът да завърши прехващането от своите изтребители.

Затова не е изненадващо, че западните страни толкова се страхуват от руския бомбардировач Ту-160.

Въпреки че този самолет няма стелт характеристиките на B-2, свръхвисоката скорост на полета и мощното оръжие, което носи, могат да донесат катастрофални разрушения на всяка военна база и други ключови цели, които той поиска да порази.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа